Belföld

700 millió forintot loptak el a haldokló lélegeztetőgépes betegektől! (+Videó)

700 millió forintot loptak el a haldokló egészségügytől és a betegektől. / Kép: lmp.hu

A NovelMedix az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lélegeztetőgépes közbeszerzésén 700 millióval drágább, közel kétszer drágább ajánlatot tett, mint a General Electric (GE). Utóbbit 1 milliárdos ajánlatával kizárták a versenyből. Ezzel pont 700 millió forintot loptak el a haldokló egészségügytől és a betegektől. Ennyi pénzből akár 1500 légkondicionáló berendezést is vehettek volna, hogy a kánikulában ne szenvedjenek a betegek a hűtetlen kórtermekben és orvosi várókban.

 

A GE panaszt tett, a malőrért a Közbeszerzési Döntőbizottság 50 millióra büntette az ÁEEK-et. Rétvári Bence államtitkár az LMP-nek írt levelében letagadta, hogy volt másik ajánlat. Ami bizonyíthatóan hazugság, ugyanis a GE hivatalos pályázata is eljutott hozzánk, melyből kiderül, valóban sokkal olcsóbban szállított volna a cég. Az ÁEEK először úgy indította a közbeszerzést, hogy a GE készüléke is megfelelt a kiírásnak, majd miután meg is tette ajánlatát a cég, a kiírást az állami hivatal úgy módosított, hogy a GE termékei még véletlenül se felelhessenek meg.






 

Olyan dolgokat követeltek meg, melyek szakmailag nem csak indokolatlanok, de nonszenszek is voltak. Az úgy nevezett PEEP-paraméter (pozitiv end exspiration pressure) tartósan extrémen magasan tartása például nem csak felesleges, de akár halálos is lehet. Különösen felháborító, hogy a közbeszerzés kiírása után, az ajánlatok beérkezése után módosított elvárások a szakirodalom szerint akár a betegek életét is veszélyeztethetik. Sajnos ez az eljárás a legkevésbé sem példanélküli, a rendőrség már nyomoz egy másik ügyben, melyben CT- és RTG-eszközöket vásároltak átlagosan dupla áron.

 

A 700 millió forintos árkülönbözet jól mutatja, hogy egyes cégek milyen brutális hasznot tesznek zsebre az egyébként kritikus állapotban lévő egészségügy rovására. Ezeket a kis cégeket a szakma nem véletlenül hívja „csomagolócégeknek”, ezek alapvetően semmilyen készülék gyártásával vagy forgalmazásával nem foglalkoznak, de a megbuherált közbeszerzéseken valamiért csak rajtuk keresztül hajlandó az állam vásárolni. Általában kétszeres áron. Érdekes adalék, hogy a NovelMedix egyik igazgatója, Szigeti Márk egy darabig a Folyamatos Fejlődés Szociális Szövetkezetet is vezette, a szövetkezetek sajnos ma az állami korrupció melegágyai. Továbbá érdekes az is, ahogyan az alábbi, titokban készült hangfelvételen Vác fideszes többségű önkormányzati képviselőtestületének tagjai győzködik egymást arról, milyen jó lesz a 7 milliós ultrahangot 35 millióért lízingelni a NovelMedix Kft-től. Tették mindezt még a 2010-es választás előtt.

 

 

 






A kórházi beszerzéseket a kormány elvette az önkormányzatoktól, mondván, a “központosított, nagy tételben lefolytatott beszerzésekkel sok pénzt lehet spórolni”, ma már mindenki láthatja, hogy másról szólt ez a történet.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top