Belföld

Mészáros Lőrinc tőzsdei óriása kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött

Mészáros Lőrinc | Alfahir.hu

Az Opus-csoport kizárólagos irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött – tette közzé az Opus Global Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A Mészáros Lőrinc cégbirodalmához tartozó vállalatcsoport a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hozzájárulását követően 85 százalékra növelte tulajdonrészét a Mátrai Erőmű többségi (72,66 százalékos) részvénycsomagját birtokló Mátra Energy Holding Zrt.-ben. A május 3-án pénzügyileg is teljesített tranzakcióval az Opus-csoport kizárólagos és teljes körű irányítást szerzett a Mátrai Erőmű fölött.

 

Az Opus március végén jelentette be, hogy megállapodott cseh üzleti partnerével, az Energeticky a Prumyslovy Holdinggal (EPH) a társaság Mátra Energy Holding Zrt.-ben lévő 50 százalékos tulajdonrészének kivásárlásáról. A 2019. június 20-ig tartó tranzakció első üteme a szükséges hatósági hozzájárulások megszerzését követően lezárult – írja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a társaság.






 

A Mátra Energy Holding május 8-ra rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Mátrai Erőműnél, amelyen javaslatot kíván tenni a társaság új igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak megválasztására. A többségi tulajdonos a Mátrai Erőmű operatív irányítására vezérigazgatóként Valaska Józsefet, a társaság jelenlegi felügyelőbizottsági elnökét javasolja, akitől a társaság megújítását, fejlesztési stratégiájának kidolgozását és végrehajtását várja.

 

Az Opus-csoport célja a Mátrai Erőmű fölötti irányítás megszerzésével, hogy az erőműben 26,15 százalékos MVM Zrt.-vel stratégiai együttműködésben a vállalat működését úgy alakítsa át, hogy az továbbra is meghatározó szereplője maradjon a hazai villamosenergia termelésnek, illetve a társaság fejlesztésével a Mátrai Erőmű a villamosenergia piac új szegmenseibe is beléphessen – írja közleményében a társaság.

 

Az Opus Global Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a 25 forint névértékű papírok legmagasabb árfolyama 810 forint, a legalacsonyabb 45 forint volt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top