Külföld

Újra hatalmas tömeg tüntetett a tisztességes Szlovákiáért, a sajtó szabadságáért

Fotó: novimy.sk

Újra több szlovákiai városban tüntettek a Tisztességes Szlovákiáért jelszóval pénteken késő délután. A demonstrációk közül a résztvevők számát tekintve a pozsonyi megmozdulás volt jelentős. Becslések szerint több mint tízezren vettek részt rajta.

 

A pénteki volt az első jelentősebb hasonló jellegű megmozdulás volt Pozsonyban néhány hetes szünet, illetve azt követően, hogy az előző demonstrációk következményeként, április közepén lemondott Tomás Drucker belügyminiszter és bejelentette posztjáról való távozását Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány.






 

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén tartott pénteki megmozduláson elhangzott követelései általánosabbak és sokkal szerteágazóbbak voltak, mint a korábbi tüntetéseken.

Fotó: novimy.sk

 

A pozsonyi megmozdulás műszakilag átlagon felül biztosított és láthatóan jól szervezett volt. A szónoki színpadon a szervezők mellett értelmiségek, újságírók, színészek szólaltak fel. Lehetett olyan véleményeket hallani, hogy az emberek nem bíznak a kormányban, tisztességes rendőrséget és bíróságokat, nem átláthatóak a hadsereg beszerzései. A szónokok hangsúlyozták azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy a szlovák közmédiában (RTVS) dolgozó újságírók munkájába beavatkozzon a politika. Ez utóbbi egy újságírók által a héten kiadott – az RTVS vezetését bíráló – nyilatkozattal van összefüggésben, amely azután született meg, hogy a több száz fős személyi állományú szlovák közmédia nem hosszabbította meg négy külsős munkatársának szerződését, négy másik alkalmazottat pedig elbocsátott.

 

A szervezők állítása szerint a megmozdulás üzenete az volt, hogy megmutassák a politikusoknak,

nem igaz, hogy aki megnyeri a választásokat, az mindent megtehet.

 

Ennek jegyében a tüntetésen számos polgári aktivista gyűjtött aláírásokat egy néhány hete meghirdetett, előrehozott választások kiírását célul tűző petícióhoz, mások pedig a legnagyobb szlovák liberális lap ingyenes, a tüntetés témáihoz kötődő tartalmú különkiadásának példányait is osztogatták.

 






A pozsonyi tüntetés este fél hétkor véget ért.

Szlovákiában azt követően kezdődtek példátlan nagyságú tüntetések, hogy február végén – vélhetően munkájával összefüggésben – meggyilkoltak egy fiatal, főként adócsalási ügyekkel foglalkozó szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét. Az újságíró-gyilkosság ügye később politikai színezetet kapott, majd belpolitikai válságba torkollt, amelynek hatására széleskörű – Robert Fico kormányfő távozását is magába foglaló – átalakításon esett át a szlovák kormány. A válság ezt követően csak részben csillapodott, a tüntetéssorozat pedig – bár vesztett lendületéből – nem maradt abba teljesen, új témák mentén folytatódott.

„Az egyik lecke, amit Ján Kuciak halála megtanított velünk, hogy a média függetlenségét a nyilvánosságnak is támogatnia kell. Nemcsak tisztességes rendőrséget, bíróságot és hivatalokat akarunk, de tisztességes és független médiát is, amely nem a politikusok szolgája”

– idézte a Bumm a pozsonyi tüntetés szervezőinek a közleményét.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top