Gazdaság

Magyarországon nincs szabad munkaerő, pedig nagyon kellene

View Pictures / Getty Images Hungary

Óriási a munkaerőhiány van Magyarországon, szabad és képzett munkaerőt pedig sehol nem lehet találni, írja a Dw.com.

Rengeteg a munka, én is rendszeresen túlórázok

– meséli a 23 éves Falusi Tóth Gergely, aki egy éve kezdett el dolgozni a TS Magyarországnál.

 

Képünk illusztráció!
Fotó: View Pictures / Getty Images Hungary

 

A cégnél 2008-ban mindössze 11 embert foglalkoztatott, 2011 és 2017 között azonban megháromszorozódott a magyarországi forgalom, nagyon kellenének az emberek, de egyszerűen nincs kit felvenni.

2011-12-ben, amikor álláshirdetéseket tettünk közzé a weboldalakon, 50-100 potenciális újonc jelentkezett. Idén, amikor fel szerettem volna venni három munkást, mindössze hat ember jelentkezett a felhívásra. Három közülük túl kevésnek tartotta a bért és visszautasította az ajánlatot, és bár felvettem végül három embert, nem volt választásom

– mondta Juhász Gyula, a cég menedzsere menedzser.






 

Nincs utánpótlás

Magyarország kedvelt célpontja lett a külföldi feldolgozóiparnak a rendszerváltás után, amire rá tett még egy lapáttal az uniós csatlakozás is. Van itt gyára az Audinak, a Boschnak, a Legónak, a Mercedesnek, az Opelnek és a Samsungnak is. Munkaerő viszont nincs, a Samsung például Ukrajnából hozza be a lehető legolcsóbb munkaerőt.

 

Pedig a foglalkoztatottság magas, a munkaképes lakosság mindössze 3,8 százaléka nem dolgozik, azonban Juhász Gyula szerint ez a szép szám csak a külföldön dolgozóknak köszönheti. Ebben van is igazság, hisz 350-500 ezer magyar dolgozik külföldön, ők pedig nyilván hiányoznak a magyar gazdaságból. Ráadásul hiába emelkedik a munkabér, az még mindig messze elmarad az európai bérektől.






 

Magyarországnak pedig még az az előnye sincs meg, mint Lengyelországnak, hogy a hiányzó munkaerőt feltöltse a külföldi munkát kereső ukránokkal. A külhoni magyarok a magyar állampolgárság megszerzése után sokkal inkább Nyugat-Európát választják, mint Magyarországot, így nem igazán látni, hogy lehetne ezt a helyzetet megoldani. Hacsak persze a nők nem segítenek.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top