Belföld

Még az újságírók sem mehetnek a képviselők közelébe – indul az új parlament

24.hu
Az alakuló ülésről tudósítunk.

Túl az istentiszteleten a Fidesz-KDNP-frakció, tíz órától pedig megtartja alakulóülését a rendszerváltás utáni nyolcadik parlament.






 

A mise 1990 óta először az Országgyűlés épületében celebrálódott. Rugózhatnánk azon, mi a csudáért kellett behozni e pártos/transzcendens eseményt a Hold utcai református templomból, miért kellett elengedni a szintén hagyományos koszorúzást az örökmécsesnél, dekázhatnánk, vajon tényleg ok, vagy csupán ürügy, hogy a kormánypárti képviselők nem kívántak attakot a tüntetőkkel; a pikírtkedők meg vizionálhatnák, hogy négy év múlva már az ülésteremben osztják az ostyát, plusz egy ciklussal odébb pedig maga Orbán Viktor ölti magára a habitust.

 

De mi ünnepelni jöttünk, számunkra egy új, szabad törvényhozás munkába állása igenis pirosbetűse a demokráciának; legyenek bármilyen méltóak/méltatlanok a körülmények, fehér inget, élére vasalt nadrágot öltünk.

 

Szóval ez itt egy tudósítás, folyamatosan bővülünk.

Rendkívüli eseményként jegyezhetjük föl azt is, hogy újságírók jelenlétükkel emlékünk szerint most először nem zavarhatják a megalakulókat, se a terembe, se a karzatra, de még a patkót ölelő folyosóra sem teheti lábát fotóson kívül sajtós; az ok állítólag az, hogy túl sok a vendég.

Mindenesetre így nem kell tartani az ünnep pompáját opálosító kérdésektől.

 

Áder nyit

A Himnusz közös éneklése után Áder államelnök kötelező mondatai következtek, bejelentette, hogy megvan a százkilencvenkilenc képviselő, majd átadta az ülésvezetést a Ház doyenjének, a volt fórumos, volt kisgazda, jó ideje fideszes korelnöknek, a nyolcvankét éves Turi-Kovács Bélának.

Fotó: Marjai János / 24.hu

 

Turi-Kovács kissé túlmozogva szerepét azon pörgött, hogy az ellenzéknek nehéz lehet elviselni a vereséget, s kérte az érintetteket, inkább ne jelentsék fel a külföldnek kormányukat, hazájukat. Azt is mondja, a “magyar vidék határozottan állást foglalt”, mármint a Fidesz mellett, annak ellenére, hogy jólét ott nincs, csupán remény.

Beszélt még erősebbet is:

Végre az Isten, Haza, Család immár nem csupán egy párt reklámszövege.

Mondta ezt az a honatya, aki az Isten, Haza, Család jelszava alatt működő kisgazdapárt színeiben lett ismert politikus.

 

Patyi és Pálffy beszámol

A Nemzeti Választás Bizottság elnöke, Patyi András beszámolóján estünk túl eztán, nem idézzük szavait, inkább az alábbi, a kampányfinisben a kormányfő stábja által (!) közreadott videót illesztjük ide, mi magunk számtalanszor végignéztük, állítjuk, ebben a pár percben benne a rendszer (NER) veleje, gyengesége s ereje egyaránt.

 

 

Patyi után Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője is beszámolt, ez a rend; szó esett az április nyolcadikai bénázásokról, a sorállásról, az indokolatlanul későn publikált eredményekről. Az NVI első embere szerint indokolt a szabályozás áttekintése, átalakulása, ezzel együtt rendben volt “a lebonyolítás”.






 

Eztán a kötelező mandátumvizsgálat következik, most épp húsz perc szünet.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top