Politika

Weber: Orbán a tűzzel játszik

Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Hosszasan beszélt Orbán Viktorról a holland De Volkskrant interjújában Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. A német politikus szerint a magyar miniszterelnök a tűzzel játszik, amikor a civil szervezeteket és a CEU-t támadja, hiszen többek között a tudomány szabadsága forog kockán.






 

Weber szerint az olyan alapvető értékeket, mint a jogállamiség, a joguralom, a szabad sajtó és a demokrácia, mindenkinek tiszteletben kell tartania. “Ezek arról szólnak, hogy mi itt Európában hogyan gondolkodunk a társadalmi berendezkedésről” – idézi a Hvg.hu az egyik legnagyobb holland napilap interjúját.

 

A politikus leszögezte: ha a magyar kormányfő nem tartja be a szabályokat, nem lehet az Európai Néppárt tagja. “Ez kristálytiszta: ha betartod a szabályokat, maradhatsz, de ha nem, távozol” – mondta Weber, aki szerint Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy esetleg átlépi a vörös vonalat.

 

Mikor az újságíró visszakérdez, hogy a sokak által idegengyűlölettel vádolt Orbán nem lépte-e már rég át ezt a bizonyos vörös vonalat, amikor a kormány plakátjain menekültekkel és Soros Györggyel riogatott, Weber azt feleli, hogy szerinte a kampányt külön kell választani a valós politikai kérdésektől.

Orbán Viktor és Manfred Weber 2015. június 4-én, a magyar parlamentben tartott találkozójukon
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

 

Webernek az ország déli határánál húzott kerítéssel sincs problémája. Emlékeztetett: Bojko Boriszov egykori bolgár miniszterelnök szintén kerítést épített a bolgár-török határra.

Meg kell védenünk a határainkat, ha szükséges, kerítést kell építenünk

– mondja Weber, aki az interjúban megjegyzi, harcolnak az autokratikus tendenciák ellen, és ezek közé sorolja Orbán jobboldali nacionalizmusát is.

 

A politikustól azt is megkérdezték, hogy a bevándorlásra veszélyként vagy lehetőségként tekint. Erre azt válaszolta: ma ez veszély, hosszabb távon pedig ki kell találni, mihez kezd Európa a menekültekkel. Szerinte mindenekelőtt az illegális migrációt kellene megállítani, utána következhet az elosztás kérdése.






 

Weber állítólag rendszeresen beszél Orbánnal, ezek a beszélgetések azonban egyre  hangosabbak, és kifejezetten nem szereti Orbánban, hogy a szavaival nekiront mindennek és mindenkinek, aztán szép csendben visszavonul. Úgy látja, folyamatos kommunikációra van szükség Magyarországgal és Lengyelországgal is, nem akarja, hogy Európa keleti és nyugati fele újra eltávolodjon egymástól.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top