Tech

Szó szerint ketté fog törni Afrika, ez most már egyre biztosabb – talán jó hír, hogy azért még nem holnap

hvg.hu

Hatalmas, több kilométeren át húzódó repedés jelent meg Kenya dél-nyugati részén a heves esőzések és a szeizmikus tevékenységek után.

 






A szakembereket viszonylag régóta foglalkoztatja a téma, mely szerint eljön majd az idő, amikor az afrikai kontinens kettéhasad, az így keletkező új földdarab pedig különálló szigetet fog alkotni az Indiai-óceánon.

 

Bár a földlemezek mozgását a megfelelő eszközök segítségével eddig is nyomon lehetett követni, szabad szemmel látható bizonyíték – ilyen mértékű legalábbis – eddig nemigen volt, amely azt jelezte volna, hogy Afrika szarva távolodik a kontinenstől. Egy, a közelmúltban keletkezett, valóban látványos “repedés” mindezt viszont egyértelműen bizonyítani látszik.

 

Március végefelé ugyanis heves esőzések tomboltak Kenyában, és ez, valamint a szeizmikus tevékenységek következtében egy több mint 15 méter mély és több mint 15 méter széles repedés alakult ki a Nagy-hasadékvölgyben, amely a Narok nevű település közelében található szántóterületeket is érinti. A közeli, Nairobit Narokkal összekötő utat pedig majdnem használhatatlanná tette a hirtelen kialakult, összességében több kilométer hosszú törésvonal, amely ráadásul növekedni látszik a beszámolók szerint.

 

 






A geológusok mindebből arra következtetnek, hogy az afrikai kontinens idővel minden bizonnyal ketté fog válni, de mivel a tektonikus lemezek mozgása alapvetően nagyon lassú, a kontinens tényleges szétszakadásáig legalább évek tízmilliónak kell még eltelnie.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top