Politika

Az utolsó pillanatig játszadozni akar a CEU-val az Orbán-kormány, titkolják, mi történt a New York-i látogatáson

Fotó: Kökényesi Gábor | 168ora.hu

Nem akarják megosztani tapasztalataikat a nyilvánossággal a Közép-európai Egyetem (CEU) New York-i campusát meglátogató magyar delegáció politikusai. Hiába teljesített minden feltételt az egyetem, amit a tavaly áprilisban elfogadott, lex CEU néven elhíresült felsőoktatási törvénymódosítás előírt, az Orbán-kormány még mindig nem írta alá a CEU budapesti működését garantáló megállapodást. Ennek okát pedig nem szívesen árulják el– írja a Népszava.  






 

Április 13-án látogatta meg Palkovics László leköszönő oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul a CEU New York-i campusát, amely a Bard College falain belül működik. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettes azt nyilatkozta, hogy a látogatók mindennel meg voltak elégedve, mégsem írta alá még a magyar kormány az államközi megállapodást.

Fotó: Kökényesi Gábor | 168ora.hu

 

A Népszava érdeklődött Palkovics, Altusz és Kumin hivatalánál is a késlekedésről, hiszen a megállapodás tervezetét már tavaly szeptemberben véglegesítették New York állammal együtt. Altusz titkársága és a New York-i főkonzulátus a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz irányította a portált az ügyben. Palkovics államtitkársága nem válaszolt, ahogy a Külügyminisztérium sem. Korábban annyi tájékoztatást adott a minisztérium, hogy még vizsgálják az egyetem által benyújtott dokumentumokat.

 

Enyedi szerint ha a kormány továbbra sem lesz hajlandó aláírni a megállapodást, az egyértelművé teszi, milyen célt is szolgál a lex CEU rekordgyors elfogadása. A rektorhelyettes úgy véli, már csak az a kérdés, hogy Orbán Viktor betartja-e a megállapodás rá eső részét.

 

A cikk megjelenése után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kormány csak azután foglal állást a CEU ügyében, hogy a delegáció elkészíti a beszámolóját a New York-i látogatásról. Ez még várat magára.






 

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős magyar biztosa a Népszava érdeklődésére azt válaszolta, bízik abban, hogy létrejön a megállapodás, és az egyetem folytatni tudja a működését Budapesten.

– Úgy gondolom, hogy ez az európai felsőoktatási térségnek is alapvető érdeke

– tette hozzá.

Az egyetem azt nyilatkozta, hogy ha nyárig nem jön létre a megállapodás, a CEU Bécsbe költözik.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top