Politika

Tudatos kivéreztetés-e az, ami zajlik az országban?

MTI Fotó: Kollányi Péter

A legfrissebb adatok szerint négyezerrel csökkent 2017-ben a boltok száma – írta a blokkk.com.






 

Minden területen – élelmiszer illetve iparcikkben egyaránt – látványos a hanyatlás, ezért minden évben kevesebb kisbolt üzemel. Az elmúlt öt évben országosan 21 ezer kisbolt ment tönkre, vagy zárt be. A 2012-es évhez képest a korábbi 154 ezerrel szemben ma már csak 133 ezer boltba mehetünk vásárolni (40 ezer élelmiszerboltba, és 93 ezer iparcikkes boltba).

Eközben csökkent a boltos kiskereskedelmi vállalkozások száma is, százezerről nagyjából 90 ezerre.

Ennek okát a szakértők a munkaerőhiány és a minimálbér okozta költségnövekedésben látják, de döntő a kisboltok versenyhátránya is. Az Orbán-kormány hiába ígérte, hogy “hadat üzen a multiknak”, egymás után nyílnak a több ezer négyzetméteres bevásárlóközpontok és hipermarketek, de megerősödött az autós bevásárlási formákat kiszolgáló közepes üzletek jelenléte is.

A Fidesz által kísérleti jelleggel életre hívott vasárnapi nyitvatartási tilalom rövid pályafutása is olyan gyomrost vágott be a kisboltoknak, amiből sokan azóta sem tudtak felállni.

A kiskereskedelmi ágazatban korábban erős Coop, Reál és CBA is gyengélkedik – különösen vidéken, a pár száz fős településeken – itt gyakorlatilag politikai és hatalmi kérdéssé vált, hogy van-e a falunak boltja, és ha van, az kinek a tulajdona.

 

2017-ben a vegyesbolttal rendelkező települések száma 2927 volt – ez 18 településsel kevesebb, mint egy évvel korábban. Idén már 71 olyan település van, ahol bezárt az utolsó bolt is.






Hogy mennyire veszteséges a kiskereskedelem, azt jól mutatja, hogy a CBA egyik alapítója Baldauf Lászlóépp a napokban szabadul meg több üzletétől is. A népszava információi szerint a 76 éves Baldauf tavalyi nyugdíjba vonulása óta fokozatosan vált meg CBA-érdekeltségeitől, boltjait a Lidlnek és a Sparnak adta át – névértéken.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top