Külföld

Az EU-ban is betiltanák a szívószálat és a műanyag keverőpálcikákat

Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary

Az Európai Bizottság hétfőn ismerteti javaslatait a műanyagtányérok- és evőeszközök, a szívószál, a lufikhoz használt csövecskék vagy a plasztik keverőpálcikák betiltásáról. Ha ugyanis a helyzet így marad, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal. 






 

“Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba” – mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke a németARD műsorában. A Bizottság szakértők véleményét kérte ki arról, melyik az a tíz műanyagtermék, amelyet a leggyakrabban begyűjtenek a tengerpartokról. A lista élén a műanyagtányérok és -evőeszközök, illetve a szívószálak álltak. Amint sikerül ezeket  egyszerűen és olcsón másik, környezetbarát termékkel helyettesíteni, az EU-ban be fogják tiltani a a használatukat.

 

Az ebben az ügyben elsőként megszellőztetett tervezet már május elején vitákat váltott ki. Abban ugyanis a tiltólistára szánt műanyageszközök között az egyszer használatos tányérok, poharak és evőeszközök mellett szerepeltek a lufikhoz használt műanyag csövecskék és a fültisztító pálcikák is. A felhasználók egy része azon zúgolódott, hogy így sokkal nehezebb lesz grillpartikat, születésnapi partikat vagy nagyobb szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a  német ARD úgy tudja: ezek a végleges javaslatban is szerepelni fognak. Az  Európai Bizottság szerint ugyanis ezekre az eszközökre ma már vannak környezetbarát megoldások is.






 

Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary

 

A német kormány igyekszik ebben is élen járni. “Ahol ezek az a műanyag eszközök már kiválthatók környezetbarát megoldással, ott ezt szükséges európai szinten is szabályozni, és lépésről-lépésre ki kell vonni a forgalomból ezeket a termékeket” – mondta az ARD-nek  Svenja Schulze német környezetvédelmi miniszter.

 

Az Európai Bizottság javaslata szerint 2025-ig a tagországoknak az italos műanyagpalackok 90 százalékát össze kellene gyűjteniük – például úgy, hogy betétessé, visszaválthatóvá teszik őket. A tagországokat arra is köteleznék, hogy valamilyen eszközzel csökkentsék a gyorséttermek által használt műanyagpoharak és -csomagolás mennyiségét is.

 

A javaslatot még végig kell tárgyalni a tagországokkal és az Európai Parlamentben is napirendre kell tűzni.

 






A műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány is, hogy csökkentse a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségét. Korábban hatvan brit zenei fesztivál határozta el, hogy nyári rendezvényeiről kitiltja a műanyag szívószálat. A fesztiválok arra is ígéretet tettek, hogy 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyagokat.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top