Gazdaság

Kiderült, mennyit kaszált tavaly Lázár János dohánykereskedő barátja

hvg.hu

Az Országos Dohányboltellátó tulajdonosai a profit nagy részét osztalékként vették ki a monopolhelyzetben levő cégtől.






 

Csaknem 3,5 milliárd forint osztalékot vesz ki tavalyi eredménye után az Országos Dohányboltellátó Kft. – derül ki a hódmezővásárhelyi társaság éves beszámolójából, amelyet a 24.hu szúrt ki. A cégek május 31-ig kötelesek közzétenni mérlegadataikat, így tett hétfőn a nemzeti dohányboltokat dohányáruval ellátó társaság is, amely 2015-ben, nyilvános pályázat nélkül nyerte el húsz évre a koncessziót.

 

A koncesszió 200 millió forintos díja sokszorosan megfizetődött: amíg 2016-ban 517 milliárdos bevételt ért el, tavaly már 543 milliárdot. Ehhez képest egészen szerénynek tűnik a profit, amely 3,47 milliárd után tavaly 3,74 milliárdra nőtt. Ezt azonban gyakorlatilag teljes egészében ki is veszik, a mellékelt határozat szerint a tulajdonosok között 3,43 milliárd forint osztalékot osztanak szét.

 

A Dohányboltellátó a Sánta-családhoz köthető Tabán Trafik Zrt. és a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. tulajdonában van, előbbinek 51 százalékos a tulajdonrésze. A Tabán Trafiknak pedig 80 százaléka Sántáéké, és vagyonuk ebből is nő, hiszen a Dohányboltellátóból kivett osztalék (tavaly 2,5 milliárd) legnagyobb részét, csaknem 1,9 milliárd forintot ebbe a cégbe tettek be. Ezzel magyarázható, hogy a csupán 513 milliós nettó árbevételt elérő cég 2017-et 1,92 milliárd forintos nyereséggel zárta.






 

A dohány-nagykereskedelem mellett dohánygyártással is foglalkozó Continental-csoportot vezető Sánta János neve akkor vált ismertté, mikor kiderült, az ő gépét is megjárta a trafiktörvény Brüsszelbe megküldött tervezete. Akkor derült ki, hogy a nagyvállalkozó jó viszonyt ápol a Miniszterelnökség vezetőjével. Időközben azonban szélesítette portfólióját az üzletember, aki 8,8 milliárdos vagyonával a Napi.hu idei listája szerint az ország 96. leggazdagabb embere. Az elmúlt időszakban több, napenergiával foglalkozó céget is alapított Sánta.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top