Politika

Újabb miniszeri biztosok jönnek, komoly díjazásért

hvg.hu

Még mindig nincs vége a biztosi kinevezés-sorozatnak.






 

Már nehéz követni: a szerdai Hivatalos Értesítő egy miniszterelnöki és hét miniszteri biztos kinevezését hozza. Igaz, zömmel eddig is működött emberek megbízatásának meghosszabbításáról van szó, de változatlan a bőkezű díjazás is.

 

Az egyetlen új miniszteri biztos, akiről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már a tegnapi kormányinfón beszélt, „a  Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos feladatok ellátására” kapott megbízást, egyelőre tíz hónapra. Fodor Gergelyről azt lehet tudni, hogy a mfor.hu 2017. júniusi beszámolója szerint a népszavazási kezdeményezés hatására visszavont olimpiai pályázatot intéző Budapest 2024 Zrt. végelszámolását irányítja havi bruttó 500 000 forintért, aminek során 2018 végéig irodabérletre, képviseletre, informatikára és üzemeltetésre még többszáz millió forintot költenek el, mire a cég tartozások nélkül eltűnhet a nyilvántartásokból.

A miniszterelnök megújította Tessely Zoltán Fidesz-képviselő 2016 óta érvényes, „az  Etyek, valamint a  Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős” miniszterelnöki biztosi kinevezését.

 






Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is ragaszkodik régi embereihez. A parlamentből idén kiesett Budai Gyula volt elszámoltatási biztos marad az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos. Megőrizte hasonló rangját a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztésével foglalkozó Kalmár Ferenc András (egyebek közt ő „képviseli Magyarország, a magyar állampolgárok, valamint a magyar kisebbségek érdekeit a nemzetközi külpolitikai fórumokon”), az egyes Karib-térségbeli kiemelt külgazdasági intézkedések összehangolásáért és a magyarországi tudástranszfer elősegítéséért felelős Kohut Balázs korábbi közigazgatási államtitkár, a frankofón ügyekért felelős Magyar Levente, a Magyarországon dolgozó tiszteletbeli konzulokkal kapcsolatot tartó Suha György és a Magyarország 2017–2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős Varju Krisztina Dóra.

 

Ezek a megbízások nem kevés pénzbe is kerülnek. Tessely Zoltán államtitkári juttatásban (ez nagyjából 1 150 000 forint, némi egyéni differenciálás lehetséges), a miniszteri biztosok többsége helyettes államtitkári díjazásban (850-900 000 forint, differenciálás itt is lehetséges) részesül, és munkájukat – Tessely, Kohut és Magyar kivételével – külön titkárság is segíti, amelynek dolgozóit bizonyára szintén rendesen megfizetik. Kohut Balázs és Magyar Levente a többieknél kevesebb, csak havi bruttó 373 900 forintot kap, ami különösen az utóbbi esetben érdekes, hiszen Magyar Levente államtitkári megbízatását 2018. május 22-én megerősítették, tehát az ezért kapott fizetésen felül jár neki a megnevezett összeg.

 






A központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény csak a kormánybiztosokra és a miniszterelnöki biztosokra mondja ki, hogy államtitkár is kaphat ilyen megbízást, „ha tevékenysége eredeti feladatkörével nem függ össze”, de a jelek szerint ezt kiterjesztették a miniszteri biztosságra is. Azt pedig a miniszter dönthette el, hogy a korábban a gazdaságdiplomáciáért felelős, jelenleg miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkár munkaköri kötelességébe nem tartozik bele a kapcsolattartás a francia nyelvterülettel, ezért kaphat érte külön pénzt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top