Belföld

Kifosztották az év madarának fészkét a Pilisben

hvg.hu

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.






A fokozottan védett, és az idei év madarának választott vándorsólyomból csak nagyjából 80 pár él Magyarországon, az egyik fészkét pedig még május 9-én valaki kirabolta.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a fészkelési szezon elejétől folyamatosan figyelték a pár költését. Május 1-je előtt azt vették észre, hogy eltűnt két fióka, még kettőt pedig május 9-én éjszaka vitt el egy ismeretlen. A lopást az időközben kihelyezett kamera meg is örökítette.

© Duna-Ipoly Nemzeti Park






 

Az ügyben az igazgatóság természetkárosítás ténye miatt rendőrségi feljelentést tett.

A nemzeti park tájékoztatása szerint az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem egyedi esetről, hanem kis számban, de országos szinten előforduló bűncselekményről van szó.

 

A vándorsólyom a természetben többnyire legfeljebb négy utódot nevel. A fiókáitól megfosztott pár is teljes fészekaljat, azaz négy tojást rakott. A kicsik április végén keltek ki. A pár idén már nem fog újra fészkeléssel próbálkozni, számukra legközelebb jövő tavasszal lesz lehetőség ismét fiókákat nevelni.






 

A vándorsólymot (Falco peregrinus) 2018-ban az Év madarának választotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Az 1960-as évek közepétől 1997-ig nem költött Magyarországon, mivel a túlzott növényvédőszer-használat miatt a faj teljes európai és észak-amerikai állománya összeomlott, nálunk is kipusztult mint fészkelő faj. Visszatérése óta az állománya évről évre erősödik. A fészekfosztogatások mellett veszélyezteti a fajt az áramütés, a mérgezés, valamint az ütközés épületekkel, vezetékekkel, járművekkel. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke egyedenként 500 ezer forint. Tenyészetből származó regisztrált egyedei engedéllyel solymászmadárként tarthatók.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top