Tech

Óriási felfedezést tett a NASA: adottak lehettek az élet feltételei a Marson

hvg.hu

Nagy siker volt a Curiosity marsjáró múlt heti fúrása, a minta elemzéséből pedig nagyon fontos dolgot tudtak meg a NASA szakemberei.






 

Az elmúlt napokban komoly lázban tartotta a NASA a tudomány iránt érdeklődőket, nemrég ugyanis közölték: csütörtökön sajtótájékoztatót tartanak, de a részletekről egyetlen szót sem árultak el. Mindez már önmagában is érdekes, de ha még azt is hozzávesszük, hogy a NASA marsjárója, a Curiosity egy héttel korábban lefúrt a vörös bolygó talajába, hogy mintát vegyen belőle és elemezze azt, máris érthető az izgalom. A NASA végül magyar idő szerint csütörtök este árulta el, miről van szó pontosan. És igen, tényleg nagy dologról.

 

A NASA bejelentése szerint ha az élet nyomaira nem is bukkantak, a Curiosity által végzett vizsgálat szerint a bolygón valamikor az élet kialakulására alkalmas feltételek is adottak lehettek. A marsjáró adatait elemző egyik csoport szént tartalmazó szerves vegyületre bukkant a egy 3,5 millió éves kőzetben. Az elemzés során a Curiosity ként is talált, ami szintén fontos lehetett a bolygó korábbi életében.

© NASA / JPL / Caltech / MSSS

 

Egy másik csapat ugyanakkor a Curiosity körüli légkörben a szénatomból és hidrogénatomokból álló metánt találtak. Ez szintén annak a jele lehet, hogy korábban adottak lehettek az élet számára a feltételek a vörös bolygón. Ráadásul rejtély, hogyan kerülhet a légkörébe több metán. A Földön ez az élethez kapcsolódik, a Marson azonban valószínűleg geológiai mozgásnak köszönhetően került a “levegőbe”. A kutatók szerint könnyen lehet, hogy a felszín alatt több az “aktív víz”, mint azt korábban gondolták.






 

A Földön a víz alatti vulkánok a kőzettel kölcsönhatásba lépve termelhetnek metánt, ami táplálékul szolgál bizonyos egyszerű baktériumoknak – írja a Gizmodo. Tanya Harrison, az Arizonai Állami Egyetem szakembere szerint nem kizárt, hogy a marsi talajban is vannak ehhez hasonló baktériumok. Mindez azonban egyelőre csak elméleti feltételezés, bizonyíték még nincs rá.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top