Politika

Elképzelhetetlen következményei lesznek a legújabb brüsszeli döntésnek

MTI/AP pool/Yves Herman

Mintegy 7,6 milliárd euróval, azaz kb. 2400 milliárd forinttal kevesebb forrást kaphat Magyarország az EU közös költségvetéséből 2021-2027 között, mint a mostani ciklusban. Emellett 3,1 milliárd euróval, mintegy 1000 milliárd forinttal többet kell befizetnie a kasszába – derül ki a Portfolio 2018-as árakon végzett számításaiból.






 

A portál az Európai Bizottság legfrissebb tervezetéből indult ki, a végleges számok majd a következő évek tárgyalásain dőlhetnek el, de szakértők szerint nem sok jóra kell számítanunk.

 

Mennyi?!

A különbség minimálisnak tűnhet, hiszen a jelenlegi, 2014-2020-as uniós ciklusban folyó áron hazánk mintegy 35,4 milliárd eurót használhatott fel az EU-s támogatási keretből, 2020-2027 között pedig 35,2 milliárdot. Nem is nagy különbség ugye? Melyik halandó ember képes felfogni ekkora összegeket?

Van ám egy bökkenő. Mielőtt a kormányzati szolgamédia címlapon lehozhatná, hogy mekkora eszetlen nagy sikert ért el a magyar kormány az EU-s pénzek ügyében fontos, hogy egy dologgal tisztában legyünk. Hogy megértsük, íme egy érzékletes példa: Míg a kilencvenes években ötezerből tele lehetett pakolni egy bevásárlókocsit, addig ma ennyiből szerényebben – mondjuk félig se – rakhatnánk meg termékekkel egy bevásárlókosarat.

Sejti már, hol van a kutya elásva, igaz?

A közgazdaságilag helyes összevetés szerint a 2018-as árszintek mellett ez a két szám már 39,1 milliárd és 31,4 milliárd euróra módosulna, azaz 7,6 milliárdos, közel 20 százalékos lenne az esés – írja a lap.






 

Megfizetünk

A Magyarország által az EU közös kasszájába befizetendő összeg szintén a 2018-as árszintek mellett 7 milliárdról 10,1 milliárd euróra, 45 százalékkal nőhet 2021-2027 között. Ez aztán az orbáni siker!

 

A kevesebb pénz, kevesebb fejlesztést jelent, és a kevesebb EU-s pénz lassuló gazdaságot, válságot eredményez. Mivel hazánk gazdasága függ a legnagyobb mértékben a brüsszeli pénzektől ezért annak hiányát a bőrünkön is érezni fogjuk.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top