Gazdaság

Sorra jönnek a vészjelzések, egyesek szerint 340 forint is lehet egy euró

hvg.hu

A szerdai történelmi mélypontot megelőzően is kevesen hittek abban, hogy 330 alatt visszafordul az euróval szembeni jegyzés. Egyesek szerint ennél is van lejjebb.






Az utóbbi egy hónapban 2,3%-kal gyengült a forint az euróval szemben, az év eleje óta pedig már több mint 5%-kal került feljebb az árfolyam – írja a cikkében a Portfolio.

A forint szerdán elérte történelmi mélypontját, negyed hatkor 327,96 forintba került egy euró, fél hat előtt kicsivel pedig meglett a következő határ is: akkor már 328 forintnál járt az euró.

 

Portfolio cikkében azt írja, az utóbbi napokban sorra jönnek azok az elemzések, melyek már magasabb, 330-340-es árfolyamról szólnak. Vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy a történelmi mélypont után még tovább gyengülhet a magyar pénz.

 

Az amerikai nagybank, a JP Morgan szakemberei ugyanis azt vetítik előre, hogy a harmadik negyedévben 335-340 környékére is gyengülhet a forint az euróval szemben, ami majd arra ösztönzi az MNB-t, hogy felülvizsgálja a monetáris lazaságát. A szakértők szerint ugyanis nehéz úgy megfékezni a forintgyengülést, hogy a jegybank közben kitart célja mellett. Sok elemző szerint éppen annak volt köszönhető az utóbbi hetek forintgyengülése, hogy a piac tesztelni kezdte a jegybank elköteleződését, arra kíváncsi, melyik célja a legerősebb.






 

A cikk szerint a JP Morgan mellett az ING friss elemzése sem jósol semmi jót, szerintük a jövő hónapban átlépi majd az euró-forint árfolyam a 330-at, az MNB múlt heti lépései ugyanis nem lesznek elegendők ahhoz, hogy stabilizálják a devizát.

 

Az ING szakemberei azt valószínűsítik, hogy ha valóban 330 feletti árfolyamot látunk euró-forint fronton a közeljövőben, akkor az a jegybankot is erősebb lépésekre ösztönözheti. De ahhoz ugye először el kell jutni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top