Belföld

Egyszer már milliárdokat költöttünk Felcsút vízrendezésére, most az EU-t is lehúzzák ezzel

hvg.hu

Felcsút és környéke nem különösebben belvíz- vagy árvízveszélyes, de az első Orbán-kormány idején is milliárdokat költöttek a vízrendezésére, és most is ez a terv.






Több mint kétmilliárd forintot kap Mészáros Lőrinc cége a Felcsút környéki Váli-völgy vízrendezésére, holott 2001-ben ezt a feladatot 2,7 milliárd állami forintért egyszer már elvégezték – írja a Népszava.

 

A napokban derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc-féle Mészáros és Mészáros Kft. a “Váli-völgy vízrendezési feladataira” 2,4 milliárd forint EU-s forrást kap, a gond ezzel pedig az, hogy – amellett, hogy egy országos viszonylatban kevéssé ár- és belvízveszélyes területről van szó – az első Orbán-kormány idején egyszer már elvégezték ezt a feladatot.

 

A parlament 2001 decemberében, nem sokkal a közelgő választások előtt ugyanis már egyszer adott 2,7 milliárd forintot a “Váli-víz völgye (Alcsútdoboz, Felcsút, Kajászó, Óbarok, Tabajd, Vál) felszíni vízelvezetése” feladataira. Ezzel akkor rengeteget foglalkozott a sajtó, utóbb parlamenti vizsgálóbizottság is alakult rá.

 






A vizsgálóbizottság megállapította, hogy országosan “a támogatással a hasonló célra az adott évben megszavazott teljes összeg mintegy 90 százalékát egyetlen, még Fejér megyén belül sem a legkritikusabb vízügyi helyzetben lévő kistérség kapta. Ez az adott évben megszavazott legnagyobb összegű támogatás, mégpedig kirívóan alacsony, 10 százalék önrész felmutatása mellett”, magyarul egyáltalán nem volt indokolt a projektre ennyit költeni, a termőföldárak viszont nagyon megugrottak a környéken, a vizsgálóbizottság szerint pedig ez tízmilliós nagyságrendű hasznot jelentett az Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó nevén lévő földek esetében.

Népszava szerint most is elképzelhető a földárak megugrása egy újabb vízrendezési projekt után, most Mészáros Lőrincnek 1000 hektárja, Orbánnak 13 hektárja, míg Tiborcz Istvánnak 500 hektárja van a környéken.

 

Jávor Benedek, a Pábeszéd európai parlamenti képviselője egyébként az EU csalás elleni ügynökségéhez, az OLAF-hoz fordul a Felcsút környéki területek vízrendezésének uniós támogatása miatt, mert szerinte is nehezen indokolható, hogy egy költségvetési pénzből egyszer már megfinanszírozott és véghezvitt beruházást az EU-val újra kifizettessenek. Jávor szerint a projektnek ugyanakkor lehet egy összeférhetetlenségi vetülete is, ha kimutatható, hogy a támogatási döntés a miniszterelnök családja, illetve a kivitelezést elnyerő Mészáros-cég tulajdonosa, Mészáros Lőrinc gyarapodását (is) szolgálja.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top