Politika

Aki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagyapának ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet – keményen beszólt az Orbán-kormánynak a távozó szlovák nagykövet

Fotó: Rastislav Káčer/Facebook

Moszkvához hasonlította a budapesti politika működését a Dennik N portálnak adott interjújában Rastislav Kácer, Szlovákia távozó budapesti nagykövete. Szerinte amíg Szlovákia inkább a nyugati modellt követi abban is, hogy egy üzletemberi kör a parlamenti választások előtt politikusok támogatásával készíti ellő a terepet a saját felemelkedéséhez, Magyarországra inkább a putyini Oroszországban megfigyelhető helyzet jellemző, vagyis hogy az oligarchák sorsa Orbán Viktortól függ. Szerinte sajnálatos, hogy a magyar miniszterelnök centralizálja a hatalmat, és autokrata ambíciók fűtik, és azt hiszi magáról, hogy próféta és fényhordozó, ő diplomataként legalábbis nincs meggyőződve arról, hogy a magyar demokrácia jelenleg megfelelne az EU-belépőhöz szükséges koppenhágai kritériumoknak. (ahogyan – fűzi hozzá – a Vladimir Meciar fémjelezte Szlovákia sem felelt meg.)






 

Fotó: Rastislav Káčer/Facebook

 

Az interjúban a távozó szlovák nagykövet szót ejt

  • Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin viszonyának a hátteréről, amelynek ellenére Budapest még mindig közelebb áll Brüsszelhez, mint Moszkvához,
  • Kövér László országgyűlési elnök szerinte veszélyes politikájáról,
  • arról, hogy a V4 országai gazdasági fejlettség tekintetében mind messze maguk mögött hagyták Magyarországot, túloz az az orbáni szólam, hogy az EU-ban a V4 fejlődik a legjobban, szlovákiának pedig kényelm,etlen a V4 és az EU orbáni szembeállítása

 

és az Orbán-kormány Soros György elleni gyűlöletkampányáról is. Utóbbiról azt mondja: 

– A nemzetközi politikában szerzett több évnyi tapasztalatom alapján kijelenthetem, ha valaki azt hiszi, hogy egy 90 éves nagyapának – még ha gazdag is – bármilyen ördögi terve van a világ leigázására, az inkább pszichiátriai látlelet, mint sem valami, aminek köze lenne a valósághoz.

 

Ezt egyébként tavaly novemberben valaki már észrevette Budapesten.






 

A mostani nem az első interjú volt, amelyben a szlovák nagykövet élesen bírálta Magyarországot. Tavaly decemberben a Visegrad Insightnak arról beszélt, hogy az utolsó dolog, amire szükség van, az a hisztériakeltés, az, hogy idegenellenességet és menekültek elleni hangulatot szítsanak a társadalomban.

– Nem hagyhatjuk, hogy a demokráciát a saját fegyverével (az információáramlás szabadságával – a szerk.) öljék meg, mert ez illiberális, intoleráns rendszerhez vezet. Nem hagyhatjuk, hogy a demokráciát olyanok öljék meg, akik azt állítják, hogy nekik csak más a nézetük, Ezek nem más nézetek, ezek szélsőséges nézetek.

 

(A napi.hu nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top