Politika

Mindössze 48 ezer bölcsődei férőhely van 280 ezer bölcsődés korú gyerek számára

168ora.hu

2017-ben az ország 2610 településén több mint 70 ezer gyerek számára nem volt helyben elérhető a napközbeni ellátás a KSH adatai szerint – írta meg a Mérce. A portál szerint, bár az elmúlt néhány évben folyamatosan csökkent a 3 év alatti gyerekek száma, tavaly újra nőtt valamennyivel, így összesen 280 ezren voltak.

Azt a statisztikai hivatal külön kiemeli, hogy „gondozásukat elsősorban otthoni keretek között, a családtámogatási ellátások igénybevétele mellett, hagyományosan az anyák oldják meg.”

 






Csakhogy miközben a 3 év alatti gyerekek száma kis mértékben ugyan, de nőtt, 2011 óta folyamatosan nő a 15-49 éves, gyermeket nevelő nők körében a foglalkoztatottak aránya is. Vagyis a 3 év alatti gyerekek közül egyre többen kezdtek el bölcsődébe járni. A megnövekedett igényekkel azonban nem igazán tud jelenleg mit kezdeni a rendszer.

 

A bölcsődék, mini bölcsődék, munkahelyi bölcsődék és a családi bölcsődék 83 százaléka 10 ezer főnél népesebb településeken található, a kistelepüléseken viszont jóformán nem is találkozunk hasonló intézményekkel. Budapesten összesen 378 intézmény, százezer főnlé nagyobb településeken (Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét) összesen 249 intézmény van, az 50 és 100 ezer fő közötti városokban (mint amilyen például Szombathely, Sopron vagy Veszprém) 155 bölcsőde található.

És mindössze 6 olyan, ezer fő alatti település van, ahol van valamilyen bölcsi.

 

Még akkor sem tudnak dolgozni, ha muszáj, hiszen kénytelenek otthon maradni az édesanyák

 

A problémát egy ideje a kormány is felismerte, nem véletlen, hogy a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár, Novák Katalin nemrég bejelentette, hogy idén 10 milliárd forintot fordítanak majd a bölcsődei fejlesztésekre. Csakhogy az intézkedés megkésettnek tűnik, hiszen az EU gyermekgondozási szolgáltatásokat összegző, 2002-es barcelonai célkitűzéseinek értelmében 2010-ig a 3 évesnél fiatalabb gyerekek 33 százalékának kellett volna bölcsődei elhelyezést biztosítani, ami a mai napig nem sikerült Magyarországnak.

Jelenleg 48 ezer bölcsődei férőhely van hazánkban. Méghozzá 280 ezer bölcsődés korú gyerek számára.

 






És nem csak a férőhelyek számával van gond: a bölcsődei alkalmazottakra is óriási szükség lenne. A KSH legutóbbi adatai szerint mintegy kétszáz betöltetlen kisgyermeknevelő állás volt az országban.

Vagyis jelenleg sem elég bölcsőde, sem elég férőhely, sem elég bölcsődei alkalmazott nincsen – miközben a kormány terelné vissza a munkaerőpiacra az anyákat (is), akik viszont nem tudják megoldani a gyerek elhelyezését.

 

A magánbölcsődék árairól a Pénzcentrum közölt alapos összefoglalót, amelyből kiderül, hogy ezek az intézmények elképesztően drágák is lehetnek – bár míg például egy fővárosi magánintézményben akár havonta 110 ezer forintot is elkérhetnek a szolgáltatásért, addig az agglomerációban már akár havi 50 ezerből is meg lehet oldani a gyerek napközbeni felügyeletét, vidéki nagyvárosokban pedig még ennél is olcsóbban ki lehet jönni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top