Belföld

5000 ukrán vendégmunkást hozott be az Orbán-kormány

Hónapról hónapra fokozódó munkaerőhiányt ma már a kormány számos eszközzel próbálja enyhíteni, 2016-ban azonban még egy viszonylag egyszerű “megoldáshoz” folyamodott: ukrán vendégmunkásokkal tervezte feltölteni a hiányszakmák üres álláshelyeit.





 

Erre, az összesen két évig tartó programra összesen 450 millió forintos keretet határoztak meg. Igaz, a migránsok betelepítése elleni közdelem közepette az egész projekt nem lett túlságosan nagy dobra verve. Fű alatt azonban zajlott a munka – írja a privátbankár.hu.

A program célja – mint az a 2017-es költségvetés zárszámadásában is olvasható -, hogy

 

“a hazai piacon működő cégek olyan álláshelyek betöltésére kapjanak lehetőséget, amelyeket eddig nem tudtak betölteni magyar, vagy más uniós ország állampolgáraival, és előreláthatóan ezt a közeljövőben sem tudnák megtenni.”

Az eddigi információk szerint 262 millió forintot költöttek el a programmal összefüggésben (ebből 82 millió fedezte az ukrán médiakampányt, 180 milliót pedig a program keretéből költöttek el különféle célokra), a 2017-es költségvetés múlt pénteken benyújtott zárszámadási törvényjavaslata szerint azonban még 270 milliót elköltöttek tavaly. Vagyis a rendelkezésre álló 450 milliós keretet az utolsó fillérig felhasználták az ukránok foglalkoztatására.

A célok megvalósulása érdekében két bázist, ahhoz tartozóan pedig két irodát hoztak létre, ahol megfelelő szakképesítésű, szakmai tapasztalattal rendelkező, ukrán és magyar nyelven is jól beszélő munkatársak szervezték a munkát és tartották a kapcsolatot a magyar, illetve ukrán partnerekkel. A program keretén belül átfogó PR és reklámszolgáltatási csomag került összeállításra mindkét ország területén, melybe a hirdetési és reklámtevékenység és a munkáltatói fórumok szervezése is egyaránt beletartozott.

A program keretében 5000 fő ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik – olvasható a törvényjavaslatban.

 

 

 

forrás: sztarklikk.hu

 




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top