Politika

Válságra készül a kormány? – Nagy bejelentést tett az MNB

Máthé Zoltán - MTI

Válságra készülődést is jelezhet, hogy Orbán ötletére tízszeresére növelte az ország aranytartalékát a jegybank.






 

1986 óta nem volt példa rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank aranyat vásárolt volna, ráadásul nem aprózta el, rögtön a tízszeresére növelte a tartalék mennyiségét. Ez annyit jelent, hogy 3,1-ről 31,5 tonnára nőtt, amivel el is éri a 70 évvel ezelőtti szintet.

 

Matolcsy György sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az intézkedés ötlete Orbántól származik, aki állítólag egy éve azt javasolta a jegybankelnöknek, hogy “gondolja át” az aranystratégiát. A stratégia része lehet, hogy idén tavasszal hazaszállíttatták a korábban csak számlakövetelési formában Londonban létező tartalékainkat, ezt jelenleg is egy erre kialakított, szigorúan őrzött helyen tárolják.

Ha tekintetbe vesszük azonban az arany gazdaságstratégiai szerepének átalakulását a 2008-as gazdasági világválságot követően, felmerülhet bennünk a gyanú, hogy többről is szó lehet, mint egyszerű stratégiaváltásról. Mára előbb tartják fontosnak ugyanis az aranyat bizalmat és biztonságot erősítő, semmint befektetői funkciói miatt. Az elmúlt évtizedben jelentősen romlott a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom, emiatt az aranyra elkezdtek egyfajta menedékként, illetve olyan eszközként tekinteni, ami növelheti a befektetők bizalmát egy adott piacban.






 

Azt, hogy válságra készülhetnek Orbánék, tovább erősítheti az a tény is, hogy a pénzpiaci elemzők a következő évekre valószínűnek tartanak egy újabb pénzügyi recessziót, még ha nem is a 2008-as válsághoz hasonló szintűt. Az sem jelez túl sok jót továbbá, hogy az utóbbi időben rendkívül sérülékennyé vált a magyar gazdaság, miután az uniós források (ideiglenes) visszatartása miatt jelentősen megugrott a költségvetési hiány mértéke. (Jelenleg 1600 milliárd forint felett jár, ami meghaladja a GDP 2 százalékát.) Ismeretes, 3 százalékos hiány felett az unió túlzottdeficit-eljárást indíthatna velünk szemben, ahogy arra korábban már volt példa, és ami alól csak kilenc év után, 2013-ra sikerült kikecmeregnie az országnak.

Akárhogy is legyen, a válságról szóló híreszteléseknek egészen biztosan nem fogja útját állni Matolcsy azon – megnyugtatónak szánt – kijelentése, miszerint az aranytartalék ilyen drasztikus mértékű emelését csupán a nemzeti öntudat erősítése indokolja.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top