Politika

Összesen négyszer kegyelmezett Áder János idén, egy elítélt fideszes polgármester lehet az egyik „szerencsés”

168ora.hu

Csak négy elítéltet részesített elnöki kegyelemben Áder János köztársasági elnök január 1. és szeptember 30. között, írta még szombaton a Magyar Hírlap az Igazságügyi Minisztérium által közzétett statisztikák alapján. 

Az év első kilenc hónapjában összesen 405-en nyújtottak be kérvényt, Áder azonban eddig alig egy százalékuknak adott kegyelmet. 2017-ben 11, 2016-ban pedig összesen csak 22 elítélt kérelmét bírálta el pozitívan a köztársasági elnök.

 






A Magyar Hírlap emlékeztet, hogy a legtöbben Mádl Ferenctől kaptak kegyelmet, 2004-ben 44 elítélt. 2002 óta pedig az összes, 17743 elítéltből 320 kapott elnöki kegyelmet, ami 2,03 százalékos arányt jelent.

 

A kegyelmek kapcsán az Index arra hívta fel a figyelmet: hogy az idei eddigi 405 kérvényező között ott van, az biztos, de hogy a 4 kegyelmet kapó között ott van-e az idén áprilisban jogerősen 5 év letöltendő börtönre ítélt egykori balmazújvárosi polgármester, azt nem tudni.

 

Veres Margitot hivatali visszaélés miatt ítélték el, és a 24.hu szúrta ki legutóbb, hogy a börtönbevonulás helyett Kövér Lászlóékkal kirándul Erdélyben. Csíkszentdomokoson járt a magyar Országgyűlés focicsapata, a köztévé tudósításában pedig Kövér László nyilatkozata közben tűnik fel a résztvevők között Veres. Korábban is hírek szóltak arról, hogy jogerős börtönbüntetése ellenére szabadlábon mászkál a kormánypárti politikus.

A 24.hu megtudta, hogy az elítélt egykori polgármester kegyelmi kérvényt adott be Áder János köztársasági elnökhöz.

 






Ez önmagában nem halasztó hatályú a büntetés megkezdése tekintetében, de ezzel párhuzamosan a volt polgármester kérhette, hogy az igazságügyi miniszter rendelje el a büntetés végrehajtásának elhalasztását addig, amíg Áder János meghozza döntését. A legfrissebb statisztika szerint 6 esetben döntött a halasztás mellett a minisztérium. Az elítélt politikus ügyvédje pedig úgy nyilatkozott a Hvg-nek: „jogszerűen van szabadlábon, felmentést kapott, de hogy honnan, milyen eljárás keretében, azt nem mondhatom meg, nem vagyok rá felhatalmazva”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top