Politika

Több mint háromszáz ügyvéd tiltakozik, hiszen a hajléktalanság nem bűn és nem is szabálysértés

168ora.hu

Már több mint 300 ügyvéd írta alá azt a petíciót, amely a hajléktalanság kriminalizálása ellen tiltakozik – szúrta ki a Mérce.

„A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet” – áll a felhívásban, amelyet Dr. Ésik Sándor ügyvéd indított el, és amelynek aláírói folyamatosan gyűlnek.

 






 

Ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság kriminalizálása ellen

A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet. A szegénység és a reménytelenség végső állapota, ahonnan számtalan embernek már nincs visszaút. A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással “oldja meg” a dolgot.

 

A petíció kiemeli, hogy a jogszabály rossz „és nem lett volna szabad” megszületnie, illetve hogy a rendőrségnek és a büntető igazságszolgáltatásnak nem az a feladata, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszert, illetve a hajléktalan embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját.

A petíció szerzője emellett kilátásba helyezi, hogy a bíróság is lehet bátor, és felfüggesztheti az eljárásokat, majd az Alkotmánybíróság elé utalhatja az ügyeket.

 

A rendőrséggel vegzáltatja és a bíróságokkal ítélteti el a legnyomorultabbakat az Orbán-kormány / 168ora.hu

 

Ám – szól a szöveg – „azt látjuk ugyanis, hogy a bíróság nemhogy nem észleli, hogy ártatlan embert ítél el, hanem azt az alapvető, minden ügyben, minden bírót kötelező szabályt sem sikerül megtartania, hogy a vádlottat nem alázzuk meg.” És ilyenkor egy ügyvéd első gondolata:

„Bojkottálni kell ezt az egészet, aztán oldja meg a bíróság kötelező védős ügyben ügyvéd nélkül ha tudja.”

 






Vagyis a petíció, amelyhez máris több mint 340 támogató csatlakozott, bojkottot helyez kilátásba, amennyiben a bíróság nem függeszti fel azt az embertelen gyakorlatot, hogy a hajléktalan embereket megalázza és elítéli. „Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottot kelljen hirdetni. Jogászok vagyunk, mindannyian, kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni.”

 

A hét elején, október 15-tel hatályba lépett törvény szerint ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe vehető lesz az illető, ezt követően pedig a bíróság dönthet azonnali elzárásról is. Ha valaki nem fogadja el a szociális ellátást, akkor a börtönt kockáztatja. Eközben a magyarországi börtönök már most is 130 százalékos telítettséggel üzemelnek, azaz újabb elítélteket nem lehet a magyar jogszabályok megsértése nélkül elzárni.

Az eljárás során az érintettek ingóságait elveszik, a „tárolhatatlan dolgokat” megsemmisítik, a procedúráról pedig a kormányzati szándék szimbolikus lenyomataként „megsemmisítési jegyzőkönyvet” készítenek.

 

Emlékezetes: a hajléktalanság betiltását annak a Bajkai Istvánnak – Orbán Viktor és családja ügyvédjének, több közbeszerzés nyertesének és erzsébetvárosi alpolgármesternek – a jóvoltából foglalták alkotmányba, aki szerint a hajléktalanok csak azért élnek az utcákon, mert nem szeretik a szabályokat. Bár a Fidesz szerint senkinek nem kell hajlék nélkül maradnia, a hajléktalanszállókon van elég férőhely, jellemző, hogy a téli krízisidőszakban megnyitott szállókkal együtt országszerte mintegy 11 200 férőhelyről van szó, a hajléktalanok száma viszont ennek legalább két-háromszorosát is eléri, miközben a lakhatási válság országszerte mélyül, egyre többen kerülnek utcára.






 

Bár a fideszes Bajkai István – Orbán Viktor és családja ügyvédje, akiinek az jóvoltából alkotmányba foglalták a hajléktalanság betiltását – azt állítja, hogy a hajléktalanok azért élnek az utcán, mert nem szeretik a szabályokat, valójában tény:

  • 30 ezer hajléktalan emberre 11 ezer téli férőhely van a menhelyeken
  • 2017 októbere és 2018 március között 120 ember fagyott meg
  • 74-en a saját otthonukban fagytak halálra, mert nem tudtak fűteni
  • 2-3 millió magyar lakhatása veszélyeztetett, rezsi- és bérleti díj hátralékaik, hiteleik miatt
  • 2018 májusa és júniusa között 1350 embert lakoltattak ki, ami naponta 22 családot jelent
  • Eközben 477 ezer lakás áll üresen, ebből 10 ezer önkormányzati tulajdonban van.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top