Belföld

Most másképp kezdődött a tüntetés: többen is beszédet mondtak

Egyelőre elég szellős a Kossuth tér, az első felszólalók közt diákok és politikusok is vannak.





 

Az első felszólaló Szíjártó Imre, a CEU hallgatója volt. Őt Kunhalmi Ágnes követte. De beszél ma este Tordai Bence, Vadai Ágnes és Schmuck Erzsébet is.

Az MSZP-s Kunhalmi azt mondta, Kövér nem a képviselők főnöke. Feltette a kérdést, hogy várja el a Fidesz azoktól a gyerekektől, akiket kizárnak az általános iskolai képzésből vagy a szakképzésből, hogy később adót fizessenek. Hosszan beszélt az összefogás fontosságáról. Szerinte az ellenzéknek és a szakszervezeteknek össze kell fogniuk a változáshoz. “Minden esély megvan, hogy ezt a hatalmat megbillentsük, csak legyen bennetek erő, és igenis várjátok el azt, hogy egységesek legyünk” – fejezte be beszédét.

 

Ezután Donáth Anna lépett a mikrofonhoz, a Momentum tegnap előállított alelnöke, aki megköszönte azoknak, akik eljöttek a kőbányai rendőrkapitányságig, amikor őt bevitték. Szerinte azokért is ki kell állni, akiket szintén bevittek, de akiknek a nevét nem ismerik tömegek. “Nem tudtak mihez kezdeni azzal, hogy százan követelték a kiengedésemet, miközben már az elején közölték, hogy csak egy szabálysértésről van szó.” Azt mondta, az elmúlt napokban békés tüntetőket vittek el, nem csak azokat, akik rendőrökre támadtak, hanem azokat is, akik csak füsttel, zászlóval jelezték az elégedetlenségüket. “Akikkel tegnap találkoztam a rendőrkapitányságon, saját bevallásuk szerint már 600 órát túlóráztak idén. Nem a rendőrök hibája, hogy ezt csinálják. Velük is szolidarítani kell, ahogy az összes munkással, akinek heti 6 munkanapot kell dolgozniuk.” – fogalmazott. Még fontosabbnak nevezte, hogy vasárnap 3-kor legyenek ott a Hősök terén, ahol ott lesznek a szakszervezetek is. “Addig itt kell lenni, amíg meg nem értik, hogy lehet, hogy nekik van többségük a kormányban, de amit most csinálnak, azzal biztosan nincs többségük a társadalomban.

Az Index közvetítése

A Mérce közvetítése

Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője szerint az ellenzék különböző pártjai azért állnak egy színpadon, mert együtt keresik a nép boldogulását, amit 1990-ben azok ígértek, akik most beteg despotaként ugrálnak a hátukon.

“Én 50 ezer nő nevében állok itt” – mondta Herczeg Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek női tagozatának vezetője. “Ma Magyarországon a munkások problémái, napi gondjai senkit nem érdekelnek. Az érdekegyeztetés nem működik. Elég volt.” Szerinte hazudnak az új törvénnyel kapcsolatban. Nem a fizetéseket emelik, hanem a túlórák számát, ez mérhetetlen cinizmus. Pedig nem a túlórák számát, hanem a munkabéreket kellene emelni. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a képviselők a hátsó ajtón behoznak egy törvényt. “Milyen ország ez a miénk? Ezt rendes országban az érdekegyeztetésen beszélik meg, meghallgatják egymást.”

 





 

A DK-s Vadai Ágnes szerint nem normális, hogy aki nem ért egyet a kormánnyal, az nem magyar, az soros-ügynök. De valami megváltozott szerdán: a pártok megértették, hogy nem az számít, mi volt 5-10 éve, hanem hogy mi lesz a jövőben. “Kövér Lászlónak mondom, egy percig sem fáj a büntetés, ha ez az ára a szabad Magyarországnak, akkor büntessen meg minden nap. Mert elég volt!” – reagált a házelnök által kiszabott büntetésre. Azt mondta, szerdán világossá vált, hogy belül nincsenek jogaik, az általuk képviselteket nem veszik figyelembe. Elvették a szabad választás jogát.

Tordai Bence azt mondta, mára 2,3 millió ember látta amikor a Parlamentben “Orbán Viktor arcába tolta a telefonját”. Szerinte lehet, hogy ő volt a nap embere szeptember 12-én, de 13-án Donáth Anna volt az, és minden nap lesznek, akik tovább viszik az ügyet. Ezután a saját arcuk felé fordíttatta mindenki kivilágított mobilját, hogy látsszon, “kik hozzák el a változást.” “Az új ellenzéket a rendőrök gumibotjai kovácsolják össze.” – mondta. “Csináljatok megint egy nagy bulit, legyen megint egy embere a napnak, de ez nem egy emberről kell, hogy szóljon.”

Miután elromlott a mikrofonja, kérésére a tömeg ismételte utána, hogy mindenki hallja: “Ez nem egy emberről szól. Ez közösségekről szól. Együtt küzdünk a rabszolgatörvény ellen, együtt erősek vagyunk, együtt győzni fogunk!” “Demokráciát” – skandálta válaszul a tömeg.

“Rabszolgatörvény helyett tisztességes béreket” – mondta az LMP-s Schmuck Erzsébet is, majd kérdéseket tett fel. “Milyen kormány az olyan, ami nem az emberek érdekét védi, hanem a multinacionális cégek érdekeit védi? Milyen kormány olyan, ami lerombolja a társadalmi szolidaritást?” “Elegünk van” – skandálták válaszul. “Az Eurostat legújabb jelentése szerint Magyarországnál csak Bulgáriában élnek rosszabbul. Ma ott tartunk, hogy nagyon kevés gazdag ember jut nagy sok szegényre. Az ország szétszakadt. Nemcsak a fiatalokkal bánik rosszul a kormány, az idősekkel is. A 28.500 forintos minimumnyugdíjat nem emelték meg, hiába kértük, kinevettük. Sokszor elmondtuk, ide vezet a kormány gazdaságpolitikája. Csak akkor kezdték emelni a béreket, amikor észrevették, hogy az ország kiürül. Szégyen.”

Kasznahorkai Emma, aki a beszédeket szervezte, megismételte, hogy ne a rendőrökre haragudjanak, hanem a rendszerre. Majd bejelentette, a tüntetés hivatalos részének végét.

 

 

 

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top