Politika

Áder persze azonnal visszaszólt az Európa Tanács illetékesének: naná, hogy megvizsgálja a bírói függetlenség kivégzését

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányossági vizsgálatát a jövő héten végzi el a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH), tekintettel arra, hogy az Országgyűlés a szerdán elfogadott jogszabályt még nem küldte meg az államfőnek – tájékoztatta a KEH pénteken az MTI-t.






Közleményük szerint Áder János köztársasági elnök, ahogy az elmúlt hat év során minden esetben, most is eleget téve az alaptörvényében lefektetett jogainak és kötelezettségeinek, kellő körültekintéssel vizsgálja meg a közigazgatási bíróságokról szóló törvény alkotmányosságát.

 

A Sajtóigazgatóság ezt azután tudatta, hogy – mint megírtuk – az Európa Tanács emberi jogi biztosa Áder János államfőhöz fordult a közigazgatási bírósági rendszer tervezet létrehozása ügyében, és arra szólította fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza azt az Országgyűlésnek. Dunja Mijatovic kijelentette, komoly kérdéseket vethet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett.

 

Méghozzá nem is akármekkora, hiszen többször is írtunk arról, gyakorlatilag Trócsányi László kezébe kerül az eddig független ítélkezés minden szereplője, méghozzá a legkényesebb politikai ügyekben. Eddig ugyanis a kormánytól szervezetileg független volt az intézmény, a változás azt eredményezi, hogy a kormány az igazságügyi miniszteren keresztül döntő befolyást szerez arra, hogy kiből lehet bíró, kiből lehet bírósági vezető.

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Ha Áder nem küldi vissza a jogszabályt, 2020. január 1-től jelentősen megváltozik a bíróságok szervezete és igazgatása. A döntés fontos területeket érint:

adóügyeket, építési ügyeket, közbeszerzéseket, médiával kapcsolatos ügyeket, választási ügyeket és gyülekezéssel kapcsolatos ügyeket is. Ezek mind olyan területek, ahol kiemelten fontos, hogy a bíróságok a kormánytól és a politikai befolyástól mentesen működjenek.

 






Azt is megírtuk, Trócsányi László igazságügyi miniszter még a nyáron bejelentette, hogy a Velencei Bizottság véleményét kéri a törvényjavaslatról, de valójában ezt a véleményt nem volt hajlandó megvárni a kormány, hiszen a a Fidesz-KDNP úgy fogadta el a jogszabályt, hogy a 49 országot tömörítő Európa Tanács alkotmányjogi véleményalkotó testülete leghamarabb jövő márciusban foglalkozik az üggyel.

 

És hogy mennyire számítanak majd a Velencei Bizottság ajánlásai? Semennyire – derült ki, miután a kormányinfón megkérdeztük Gulyás Gergelyt, figyelembe veszik-e egyáltalán a jövő márciusi jelentést az esetleges későbbi módosítási igények esetén.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top