Politika

Kibukott a súlyos részlet: Magyar Péter nemzetközi botrányban érintett cégháló egyik vezetőjeként dolgozott

A Magyar Péter által vezetett Hodler Alapkezelő kapcsolatban állt a súlyos korrupciós botrányba keveredett cégekkel.


Melyik az a cég, amit márciusig Magyar Péter vezetett?

Szerdán derült ki, hogy csak márciusban, a politikai színtéren való feltűnése után távozott Magyar Péter a Hodler Alapkezelő Kft. nevű kormányközeli magáncégtől  ez a Tisza Párt alelnökének rtl.hu-nak adott válasza alapján vált nyilvánvalóvá. A Fideszből kiugrott, újdonsült politikus vállalattól történő kései távozása azonban nem az egyetlen figyelemre méltó tény. A Nyugati Fény kiszúrta, hogy a Magyar által vezetett Hodlert tulajdonló cég, a Peregrum alá tartozott az a két vállalat, amelynek ügyvezetőit, első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre és több tízmilliós pénzbírságra ítélték.

3,6 millió euró, átszámítva több mint 1 milliárd 388 millió forint visszafizetését javasolta az Európai Csalás Elleni Hivatal, azaz az OLAF az Öveges-program ügyében – hívta fel a figyelmet a Szabad Európa tavaly februárban. Az ügy pikantériája, hogy a programban elmarasztalt két cég egyikét, a Peregrum Hungary Zrt.-t


az a Hodler Alapkezelő tulajdonolja, amelynek Magyar Péter volt az ügyvezetője idén márciusi távozásáig.

10 éve Hadházy Ákos tárta fel a botrányt

A támogatást jóváhagyó Európai Szociális Alap az oktatási intézmények és létesítmények modernizálására adta a forrást a magyar kormánynak. A kabinet az Öveges-program keretében javarészt iskolai laboratóriumok létesítésére, modernizálására használta fel a forrásokat. Az OLAF a feltárt jogsértések kapcsán rámutatott, hogy a fejlesztési projekt hatása a vártnál jóval szerényebb volt, és a beruházók nem megfelelően használták fel az európai adófizetői forrásokat.

Az Öveges-program korrupciógyanús fejlesztéseivel kapcsolatban Hadházy Ákos robbantotta ki a botrányt 2014-ben, aki akkoriban önkormányzati képviselő volt, ráadásul 2010-ben még a Fidesz színeiben jutott be a helyi közgyűlésbe. A képviselő a szekszárdi iskola Öveges-projektjének gyanús ügyeivel kapcsolatban már többször írt a blogjában, majd 2014 nyarán feljelentést is tett, amelynek nyomán az OLAF vizsgálatot indított.

Az Európai Szociális Alap keretében az Öveges-projektre korábban nyújtott támogatási forrásokból 7,8 millió eurót már korábban vissza kellett fizetni. Ez az összeg több mint a duplája annak, amelyet 2023 tavaszán, egy újabb vizsgálat után jogtalanul elköltött forrásnak ítélt a hatóság.

Az Öveges-program kapcsán indult perben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és közokirat-hamisítás kapcsán folytattak nyomozást a nyomozó szervezetek. A 2022-es vádirat szerint kötelezték az önkormányzatokat, hogy fizessék vissza a felvett támogatásokat az érintett bűncselekmények megvalósulása miatt.


Az ügyben két céget is elmarasztaltak. Érdekesség, hogy ezek egyike a Peregrum Hungary Zrt., amely az idén márciusig Magyar Péter által vezetett Hodler Alapkezelő Zrt.-t tulajdonolja. A Hodler kezében meglehetősen nagy hatalom összpontosul, ugyanis ez a vállalat kezeli az Európa Agrár- és Élelmiszeripari Magántőkealapot, amely az állam külföldi földszerzésére alapított cégének, a Good Farming Kft.-nek a tulajdonosa.

Magyar Péter és a Hodler Alapkezelő szövevényes cégháló tagja

Figyelemre méltó tény, hogy a Hodlerben 2022 áprilisáig, az országgyűlési választásokig igazgatósági tag volt az akkor még a civil szférában tevékenykedő Csák János és Lantos Csaba is. Ők ketten azóta már miniszterek: előbbi innovációs és kulturális, utóbbi energiaügyi tárcavezetőként tevékenykedik. A Hodlerben még korábban igazgatósági tag volt az a Nádasdy Bence is, aki azt az Indotek-csoportot vezeti, amelynek főtulajdonosa Jellinek Dániel, az egyik legbefolyásosabb kormányközeli vállalkozó.

A hatalmas cégpiramis alsóbb szintjén a Hodler Capital Kft. található, amelyhez egy közel azonos nevű befektetési cég is tartozik. A Hodler Investment Kft. ügyvezetője a tavalyi adatok szerint az a Kerezsi Miklós volt, aki a közismerten kormánypárti Jövő Nemzedéke Alapítványt vezeti. Az sem elhanyagolandó tény, hogy a szintén a Hodler-csoporthoz tartozó Primont Consulting Zrt.-t az a dr. Czunyi Anikó vezeti, aki a korábban Rogán Antal vezette, híresen korrupt V. kerületi önkormányzatnál.

A Szabad Európa ábrája a Hodler Alapkezelő Zrt.-hez kapcsolódó szövevényes céghálóról.


Ugyan Magyar Péter korrupcióban való érintettsége nem bizonyított, az bizonyos, hogy munkája révén kapcsolatban állt a cégháló korrupcióval érintett vállalataival, így annak vezetőivel is. Az ábra alapján megállapíthatjuk, hogy szövevényes céghálózat tagja volt az a vállatcsoport, amelyet Magyar vezetett. A rendszer bonyolultsága megágyaz az esetleges bűncselekmények elkövetésének, ugyanis a dominó bizonyos elemeinek kiesése nem okozza a struktúra bedőlését.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top