Politika

Ebből még hatalmas baj lesz: Nem kürtölte világgá az Orbán-kormány ezt az elképesztő húzását

Orbán Viktor kormánya csökkentette a gyermekjogi képviselők számát, ez pedig érthetetlen a gyermekvédelem kapcsán tett kijelentéseiket tekintve.


Csökkentette az Orbán-kormány a gyermekjogi képviselők számát. 2023. július 1-jéig 23 szakember dolgozott e területen az ország különböző pontjain, létszámuk azonban napjainkra 16-ra csökkent – részletezte a Népszava.

Mint ismert, a gyermekvédelmi törvény a múlt héten került a parlament elé. A képviselők arról döntöttek, hogy a gyermekek sérelmére elkövetett sz€xuális bűncselekmények nem évülnek el a jövőben. Az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehet feltételes szabadságra bocsátani. Emellett 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

A gyermekjogi képviselők a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériumhoz tartozó Integrált Jogvédelmi Szolgálat működésének keretében látják el az állami gondoskodásban élő kiskorúak képviseletét. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023-ban közel 29 ezer gyermek élt gyermekvédelmi szakellátásban, azaz ennyi kiskorúval kellett tartania a kapcsolatot a 16 tagú képviselői csapatnak – részletezte a Népszava.

A hírportál érdeklődött a létszámcsökkentés okáról az illetékes tárcánál, ám az érdemben nem válaszolt. Pintér Sándorék csupán annyit közöltek, hogy az Integrált Jogvédelmi Szolgálat 2022. július 1-je óta a Belügyminisztérium főosztály jogállású, jogvédelmi biztos által vezetett önálló szervezeti egységeként 57 munkatárs közreműködésével integráltan látja el a beteg-, ellátott-, és gyermekjogokkal kapcsolatos jogvédelmi tevékenységét.


A gyermekjogi képviselők a hatályos jogszabályok mentén végzik mindennapi tevékenységüket és „egyben elkötelezettek a gyerekvédelmi rendszer biztonságának erősítése iránt” – fogalmaztak.

Az ellenzék javaslatokat tett a gyermekvédelem kapcsán, Orbán Viktor emberei azonban elutasítóak

A Fidesz elutasította az ellenzék közös gyermekvédelmi javaslatait a parlament keddi ülésén. Azok között volt a közoktatásban dolgozók gyermekvédelmi képzése, a jelzési kötelezettség kiterjesztése egyesületekre, alapítványokra és egyházi személyekre, valamint a ped0filsegítők szigorúbb büntetése – közölte Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. A párt szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a Fidesz a ped0fil0k oldalán áll.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top