Politika

Vége a választásnak, és már érkezik is az orbáni megtorlás: Kiszivárgott a Pintér-terv

Pintér Sándor belügyminiszteré a feladat, hogy „megdolgozza” az önkormányzatokat is.


Mint kiderült, az Orbán-kormány már június végén kihirdetné a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásának új szabályozását, amellyel lényegében

a bajba jutott településeket vennék állami gyámság alá.

Félhetnek a polgármesterek és az alpolgármesterek

A kormányzati érvelés szerint a rendelet célja, hogy „hatékonyabbá tegye az önkormányzatok adósságrendezési folyamatát, és biztosítsa a társadalmi felzárkózást elősegítő programok integrációját az eljárásba”– derült ki a Portfolio által ismertetett, „társadalmi egyeztetésre” bocsátott sürgősen elfogadandó tervezetből.


Emlékeztettek, a kormány már korábban is átalakította egyszer az önkormányzatok adósságrendezési eljárásait, jelentősen növelve a pénzügyi gondnokok jogköreit, akik többek között lehetőséget kapnak arra is, hogy „a hitelezői igények kielégítésére” a településvezetések értékesítetlen vagyontárgyait átadják. Ezentúl arról is dönthetnek, hogy a nehéz helyzetbe került önkormányzatoknál bizonyos tisztségviselők, például

a polgármesterek és alpolgármesterek tiszteletdíját, valamint egyéb személyi juttatásaikat is befagyasszák.

Pintér Sándor jelöli ki a csődbiztosokat

Mint írták, az új, 8 napos észrevételezési idővel társadalmi egyeztetésre küldött rendelet lehetővé tenné, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős tárcavezető – Pintér Sándor belügyminiszter – olyan civil szervezeteket jelöljön ki önkormányzati csődbiztosként, amelyek megfelelnek bizonyos követelményeknek. Ilyen kitétel például, hogy az érintett szervezetek költségvetési minősítésű könyvvizsgálót és szakképzett jogászt foglalkoztasson.

Ezeket a civil szervezeteket szerepeltetik majd egy nyilvános névjegyzékben, amelyet a minisztérium honlapján fognak közzétenni. A csődbiztosként kijelölt civil szervezeteknek pedig együtt kell működniük „a társadalmi felzárkózást elősegítő” programok végrehajtásáért felelős intézményekkel.


Módosult a pénzügyi gondnokok rendszere és az eljárási rend is

A rendelet módosítja a pénzügyi gondnokok rendszerét is: az érintettek új megnevezése a jövőben „önkormányzati csődbiztos” (sic!) lesz, akiknek feladatai is ennek megfelelően fognak változni. Egyebek mellett a helyi önkormányzatok támogatási kérelmeinek benyújtásában és az adósságrendezési eljárások lebonyolításában is szerepet kell vállalniuk.

Az új rendelkezések konkretizálják az eljárási rendet is. Ezek alapján az önkormányzatoknak a támogatási kérelmekhez több dokumentumot is mellékelniük kell,

  • beleértve a bíróság adósságrendezést elrendelő végzését,
  • a költségvetési dokumentumokat


  • és a válságköltségvetést.

A helyi önkormányzatokért felelős miniszter intézkedik a csődbiztosok díjainak kifizetéséről, amelyeket a Magyar Államkincstár külön számlájáról utalnak.

A rendelet 2024. július 1-jén lépne hatályba, és az ezt követően indult eljárásokra terjedne ki.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top