Egyéb

Melyik tojás a legegészségesebb? Elárulja a sárgája színe

A tojás minőségét a sárgája színe is elárulja. A tojás sárgájának színét ugyanis a tyúk táplálékának összetétele határozza meg. A sárgaságért felelős színanyagok csak a takarmányból kerülnek a tojásba: más étel, más színű tojás sárga.


Tojáshéj színe

A tojáshéj színe viszont genetikai, azaz fajtától függ. A boltban kapható tojás sárgája általában citromsárga, a házi, vagy szabadtartású tyúké pedig narancsosabb, de ez nagyon változhat. A legmélyebb sárga színt akkor kapja a tojás, ha a tyúk természetes, kapirgálós életet élhet. Saját kedve és napi hangulata szerint válogathat némi zöldet, magvakat, rovart, na meg amit talál. Be kell vallanunk, manapság viszonylag kevés tyúknak jut ilyen életmód. Annak, ugyanis, hogy a boltban mindig legyen tojás, komoly ára van. Egyforma takarmány és zárt tartás.

Zárt tartású tyúkok


A zárt tartású tyúkok tojása akkor lesz gazdagabb színű, ha nem csak kukoricát, de legalább valamilyen zöldtakarmányt is kapnak. Trükkök és színerősítő adalékok persze itt is vannak. Ahol nem használnak ilyeneket (pl. bio gazdaság), ott gyakrabban fordul elő sápadtabb tojás. A tojás pedig tényleg jó dolog, azt mondják szupertáplálék. De ahogy a kutyából sem lesz szalonna, a nagyüzemi tojásból sem szupertáplálék. Tápos tyúk nem tojik szupertojást.

A tyúk tojás jótékony hatásairól íme 10 pont, amit érdemes tudnod:

  • A tojás gazdag fehérjében, amely fontos az izomépítéshez, a sebgyógyuláshoz és az immunrendszer erősítéséhez.
  • A tojás tartalmaz A-vitamint, amely segít a látásnak, a bőrnek és a nyálkahártyáknak.
  • A tojás forrása a D-vitaminnak, amely segít a kalcium felszívódásában és a csontok egészségében.
  • A tojásban megtalálható a B12-vitamin, amely fontos a vörösvérsejtek képződéséhez és az idegrendszer működéséhez.
  • A tojásban lévő folsav segít megelőzni a születési rendellenességeket, mint például a nyitott gerinc.
  • A tojásban lévő szelén antioxidáns hatású, amely védi a sejteket a károsodástól.

  • A tojásban lévő niacin (B3-vitamin) segít a szervezetnek az energia előállításában és a koleszterinszint szabályozásában.
  • A tojásban lévő jód fontos a pajzsmirigy hormonjainak termeléséhez, amelyek befolyásolják az anyagcserét és a növekedést.
  • A tojásban lévő cink segít a sejtosztódásban, a sebgyógyulásban és az immunrendszer működésében.
  • A tojásban lévő magnézium segít az izmok és az idegek működésében, valamint a vérnyomás és a vércukorszint szabályozásában.

A tojással készült ételeket nem lehet megunni – egy rántotta is lehet izgalmas, ha játszol az alapanyagokkal, de a tojással, mint feltéttel is tökéletes fogásokat lehet készíteni.

A főtt tojás az elfoglalt izomépítő egyik legjobb barátja: olcsó, percek alatt könnyen és gyorsan elkészíthető, lehetetlen elrontani, és hűtőben tárolva héjastul vagy anélkül is napokig eláll.  Talán kevesebben tudják, hogy mindemellett számtalan ízletes változata létezik. Egyetlen tojás a 6 grammnyi magas minőségű fehérje mellett számos más értékes tápanyaggal, szelénnel, riboflavinnal, D- és B21- vitaminokkal kecsegtet. Egyes tudományos kutatások fogyókúrázóknak is javasolják, mivel könnyen okoz teltségérzetet. De ami a legfontosabb: amilyen pofonegyszerű elkészíteni, legalább annyira egyszerűen tehető egy különleges recept alapjává! Lássuk, hogyan!

A LEGEGYSZERŰBB: SZENDVICSBE

Adja magát egy hagyományos tojáskrémes szendvics, de ennél messzebbre is mehetsz. Az apróra vágott kemény tojást baconnel, avokádóval és görög joghurttal simára keverve valódi krémes proteinbombát kapsz, több mint 20 gramm fehérjével, és 5 gramm tápláló rosttal.

Hozzávalók:

6 főtt tojás


1 közepes avokádó

fél fej apróra vágott vöröshagyma

2 ek. görög joghurt

1 teáskanál mustár

só, bors, esetleg fokhagymapor ízlés szerint

3-4 szelet apróra vágott sült bacon a tetejére

FRANCIÁSAN


Ismered a gribiche-mártást? Hideg, majonéz állagú francia szósz, amely főtt tojásból, mustárból és olajból készül. 3 főtt tojás sárgáját alaposan törj össze és keverj simára 2 kanál mustárral, 1 kanál citromlével vagy ecettel és 2 kanál extra szűz olívaolajjal, majd szórj bele egy kanál nagyon apróra vágott kapribogyót, újhagymát és uborkát, valamint a szintén apróra vágott főtt tojás fehérjét, végül ízesítsd sóval, borssal, friss petrezselyemmel és tárkonnyal.  Halételekhez, grillezett zöldségekhez és burgonyához kiváló ínyencség!

Ha még kalória- és zsírszegényebb verziót szeretnél, használhatsz pulykabacont. Tálald két teljes kiőrlésű kenyérszelet közt egy csinos paradicsomkarikával vagy salátalevéllel. Egy másik tojásos avokádókrém-variációért katt ide!

A TÖLTÖTT TOJÁS DIÉTÁS VERZIÓJA

Akármilyen népszerű is az esküvők és fogadások e már-már elmaradhatatlan előétele, valljuk be, nem a legdiétásabb megoldás, főként a sok majonéz miatt. Majonéz helyett sovány joghurtot használva viszont mindjárt másként fest a dolog, hiszen a joghurt nemcsak kalóriaszegényebb, de extra fehérjebevitelt biztosít, ráadásul anélkül, hogy rontana az összhatáson! 6 db félbe vágott főtt tojás sárgáját 1 kanál mustárral, 1 kanál joghurttal, és pár csepp ecettel keverd simára, majd díszítsd sóval, borssal, metélőhagymával, a tetejét pirospaprikával vagy kedvenc magvaiddal.

MEXIKÓI GUACAMOLÉVAL TÖLTÖTT TOJÁS

Következzék a töltött tojás közeli rokona egy távoli ország ízeivel. Az előzőhöz hasonlóan itt is eltávolítjuk a kemény tojás sárgáját, majd egy közepes avokádó belsejével, 1 ek. limelével, 2 gerezd zúzott fokhagymával, sóval és borssal kikeverve töltjük ismét a fehérjébe.

SZUPERSZENDVICS

Pofonegyszerű: egy szelet pulykabacon, egy szeletelt főtt tojás, saláta, paradicsom, két szelet teljes kiőrzésű kenyér közé.

SKÓT TOJÁS „LIGHT” ÉS KEDGEREE


A szoknyások kedvelt elesége hagyományosan olyan főtt fojás, amit kolbászba töltve panírozva kisütnek. A „light” verziót úgy készítheted el, hogy elhagyod a zsemlemorzsát, a kolbászt darált csirkehússal helyettesíted, és olaj helyett a sütőben sütöd készre.

És még egy (eredetileg indiai ihletésű) brit különlegesség: a kedgeree. Mint oly sok másikat, ezt az ötletet is a mesés Indiából hozták. Az apróra morzsolt füstölt halat és főtt tojást currys rizsre szórva tálald, de rizs helyett párolt karfiollal is isteni.

JAPÁN SZÓJÁS TOJÁS

A sonkalében kifőzött húsvéti tojás, amely kellemesen átvette a pác zamatát, valódi hazai gasztrocsoda! Egy másik különleges ízhatásért azonban érdemes kipróbálnod a shoyu tamagót, a japán édes-savanyú szójás tojást is. 3 ek. szójaszószból, 3 ek. borecetből, és 1 ek. cukorból készíts mártást, és forrald fel, majd az előzőleg megfőzött és megpucolt keményre főtt tojásokat főzd tovább 1-2 percig, amíg szép barna bundát kapnak. Fogyasztás előtt érdemes egy kicsit lehűteni.

RESZELT TOJÁS SPÁRGÁVAL ÉS KAPRIBOGYÓVAL

A főtt tojást reszeld le, mint a sajtot, és szórd meg kapibogyóval. Főtt spárgával tálald. Ha a diétádba belefér, a tükörtojás is passzol a spárgához!

Lilla-féle Eggs Benedict 

Azért persze reggelivel kezdünk, annak is a legkirályabb formájával, az Eggs Benedicttel! Ne féljetek tőle, még ha nem is sikerül elsőre, csak egyszer kell ráérezni az elkészítés módjára, és utána életetek végig élvezhetitek! Vaaaagy kattintsatok Lilla tuti biztos trükkjéért!


Tojásleves gazdagon 

A tojásleves valamiért elég megosztó téma, valaki vagy nagyon szereti, vagy a hideg futkos tőle a hátán. Szerintünk minden utóbbi rossz élménynek csak és kizárólag az lehet az oka, hogy még nem ettetek belőle jót. Amihez mi kell? Egy jó recept. Hát itt van!

Skót tojás

A skótok neve ritkán hangzik el magas gasztronómiát érintő beszélgetésekkor, pedig nem teljesen reménytelenek. Olyan vad ötleteik vannak, hogy fognak egy tökéletes, 6 perces tojást, amit darált húsba csomagolnak, azt pedig szépen kirántják… Hogy mi van?! Katt, az van!

Tökéletes tojáspörkölt

Annak ellenére, hogy pörköltnagyhatalom vagyunk, a tojáspörit méltatlanul kevesen ismerik, pedig egy nagyon fincsi, ráadásul szupermegúszós sztoriról beszélgetünk. Ha eddig számodra is ismeretlen lett volna ennek a frankó cuccnak a létezése, akkor itt az ideje, hogy véget vess ennek az áldatlan állapotnak, és mihamarabb elkészítsd!


Caponatában sült tojás

A lecsó ugye egy olyan valami, ami hál’ istennek minden országnak van, és mindenhol zseniális. Ez éppen a szicíliai verzió, aminek padlizsán az alapja, és brutál laktató. Fullos reggelinek és lájtos vacsinak is fergeteges.

Tojáscurry

Ha csak egy receptet próbáltok ki erről a listáról, légyszi, ez legyen az, mert el fogjátok dobni az agyatokat, annyira jó! Ha NETÁN nem fogy el azonnal, az ég szerelmére, ki ne dobjátok, mert ha eltölt egy éjszakát a hűtőben, csak még jobban össze fognak érni az ízek, másnap pedig királyi reggeliben lehet részetek!


Tojásos nokedli

Lehet persze élni tojásos nokedli recept nélkül, csak minek? Kacsa úr és a szerkesztőség nagy kedvence, amit természetesen fejes salátával fogyasztunk, mert úgy az igazi. Aki hozzánk hasonlóan nem ismer határokat, ha kajáról van szó, az megfejelheti még egy jóféle gombapörivel is – szerencsére arra is akad egy jó receptünk. 😀

Fotó: Fördős Peti

Tojáslikőr

Ki mondta, hogy tojáslikőrt csak karácsonykor lehet inni?! Szerintünk akkor igyon az ember tojáslikőrt, amikor megkívánja! Mindössze hét hozzávaló – amiből 5 biztos, hogy most is ott lapul a polcokon –, és már indulhat is a buli! 😉

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top