Politika

Ezek teljesen megőrültek? Már a légi irányítást is a katonákra akarják bízni Orbánék

Orbánék már a légiirányítókat is katonákkal akarják pótolni.


Orbán Viktorék egy sor más hiányszakmában alkalmaznának katonákat: már a légiirányítókat is egyenruhásokkal pótolnák – írta meg a hvg.hu.

Lassan minden helyet katonákkal töltenek fel

A katonák jelenleg is átvezényelhetők tanárnak, folyik a járművezető-oktatóvá átképzésük, és egy minisztériumi tervezet szerint az önkéntes tartalékos katonák légiirányítókként is bevethetők lennének.

Akár gyakornokként is (!), ha valaki közben figyel rájuk.

Az elmúlt hetek légi közlekedési káoszáért ugyanis a légiirányítókat vádolják a kormány tagjai. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a hétfői kormányinfón arról beszélt, hogy az olykor valóban a tűréshatáron túlmenő, akár 38 órás járatkésések kétharmadáért ugyan a légitársaságok felelősek.


Egynegyedükért azonban légiirányítás tette felelőssé.

A miniszter a létszámhiányra is utalt. Szerinte a légiirányításért felelős, amúgy állami tulajdonú HungaroControl-nál volt ugyan egy „jelentős” létszámbővítés, ám ez kevés. Ezért a helyzet javítását célzó akciótervet vár a kormány az ágazat szereplőitől.

A légiirányítást okolják a káoszért

A káosz miatt Nagy Márton a szőnyeg szélére állította a HungaroControl vezérét. Kedden azonban a repülőteret üzemeltető Budapest Airport állami visszavásárlásáról szóló sajtótájékoztatón más okokat is említett.

A portálnak egy név nélkül nyilatkozó, az iparágat jól ismerő forrás elmondta, hogy júliusban Magyarország felett akár napi 4 ezer járat is szelheti az eget. Márpedig a légiirányító-hiány miatt ez kezelhetetlen feladatot ró a HungaroControlra.


A cég saját közlése szerint az általa felügyelt légtérben kezelt légi járművek száma 25-30 százalékkal haladja meg a koronavírus előtti év azonos időszakában regisztráltat. Miközben 2019-hez képest csupán 3,3 százalékkal179-ről 185 főre emelkedett a légiirányítói létszám.

A HungaroControlt a Honvédelmi Minisztérium alá rendelték

2021 végén Orbánék a HungaroControl-t más katonai és polgári jellegű állami tulajdonú vállalkozásokkal együtt egy védelmi ipari holdingba szervezték. A 8 milliárd forintból korszerűsített HungaroControl két és fél éve az N7 Holdig Zrt. alá tartozik.

Az N7 Holdingot Palkovics László volt miniszter vezeti. A cég pedig a Szalay-Bobrovniczky Kristóf vezette Honvédelmi Minisztérium alá tartozik.

A minisztériumban pedig megszületett az ötlet a katonák légiirányítóvá való képzéséről, illetve gyakornokok (!) alkalmazásáról. Május végén meg is született a rendelet-tervezet. Az indoklása szerint

„a rendelet megteremti a lehetőségét, hogy a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-nél önkéntes tartalékos légiforgalmi irányítókat alkalmazzanak és

bevezeti a gyakornok szakszolgálati engedélyt”.

Ezek után „szakszemélyzetnek” minősülne az önkéntes tartalékos repülőtéri-, bevezető-, és körzeti irányító. Valamint az önkéntes tartalékos gyakornok légiforgalmi irányító is.


A honvédségnél azt tervezik, hogy az önkéntes tartalékos gyakornok légiforgalmi irányító jogosult lesz

„oktató felügyelete mellett repülőtéri irányító, bevezető irányító vagy körzeti irányító feladat ellátására”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top