Politika

Sokkos állapotba került Szijjártó Péter: Orbán embere felszólította a NATO-t, ezt nem fogja engedni

Megárthatott a hőség a miniszternek.


Szijjártó Péter ultimátumot adott a NATO-nak

Magyarország támogatja a NATO együttműködését az indiai- és csendes-óceáni országokkal, „de csakis addig”, amíg ennek célja nem egy Kína-ellenes blokk létrehozása, ez ugyanis hatalmas tragédia lenne – figyelmeztette a katonai szövetséget a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Washingtonban.

A tárcavezető a NATO-csúcstalálkozó zárónapján arról számolt be, hogy a délutáni ülésen az indiai- és csendes-óceáni térség több vezetője is részt fog venni. Üdvözölte, hogy az észak-atlanti szövetség fejleszti a külkapcsolatait, és nyugodt, „kölcsönös tiszteleten alapuló” együttműködésre törekszik a világ más részeivel.

A tárcavezető türelme elfogyott?


„Ugyanakkor emlékeztetni kell magunkat arra, hogy mit is jelent a NATO rövidítés, legalábbis annak az első két betűje, és mi is volt a NATO megalapításakor az alapítók szándéka (.) Az NA az észak-atlantit jelenti. Azaz mikor a csendes-óceáni, indiai-óceáni térségbeli együttműködésre fókuszál a NATO,

akkor az jó, de csak addig, amíg ez nem egy valaki ellen irányuló szervezkedés

– magyarázta idegesen Szijjártó Péter.

Mit nem fog megengedni Szijjártó Péter a NATO-nak?

„Tehát mi azt nem fogjuk támogatni, hogy bárki abba az irányba tolja a NATO indiai- és csendes-óceáni kapcsolatépítését, hogy a NATO egy Kína-ellenes blokk legyen. Az hatalmas tragédia lenne”

– jegyezte meg.


Hozzátette: szerinte a világ már így is nagy lépésekkel halad az ismételt blokkosodás irányába, ami hazánk érdekeivel ellentétes, ugyanis – fogalmazott – „Magyarország mindig erősen rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán”.

„Tehát mi nem akarjuk, hogy a NATO egy valaki ellen szerveződő szövetség legyen”

– ismételte el.

A kínai érdekeket képviseli a magyar külügyminiszter

Szijjártó hangoztatta, hogy a magyar kormány támogatja az indiai-csendes-óceáni partnerséget, különös tekintettel arra, hogy „ez olyan baráti országokra is kiterjed”, mint Dél-Korea és Japán (?), amelyek vállalatai igen jelentős szerepet játszanak hazánk gazdaságának fejlődésében, az autóipari forradalom előmozdításában – vélekedett.

„Tehát abszolút barátokról van szó, de

nem szeretnénk, ha a NATO Kína-ellenes szervezkedésbe vágna bele”

– ismételte újból.

Végül kitért rá: a NATO védelmi szövetség, így ezt a szavai szerint figyelembe kell venni a külkapcsolatok építésénél is.


„Nem válhatunk egy támadási szövetséggé, nem szervezkedhetünk egy Kína-ellenes blokk létrehozása érdekében”

– mondta el negyedszerre is Szijjártó Péter.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top