Politika

63 dühös EU-s politikus kapaszkodott össze Orbán ellen: Nagyon durva következményei lesznek a lépésüknek

Ilyen még nem volt: az EP-képviselők közösen állítanák meg Orbán Viktort.


Hatvanhárom uniós képviselő fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz Orbán Viktor ellenében. Azt kifogásolják, hogy a magyar miniszterelnök

jelentős károkat okozott azáltal, hogy kihasználta és visszaélt a soros elnökségi szerepével”

– írta meg a Politico, egy birtokukba került levél alapján.

Magyarország július 1-jén vette át az EU soros elnökségét Belgiumtól. Azóta a miniszterelnök „békemissziót” indított Kijevben, Moszkvában, Pekingben és Washingtonban, és felhatalmazás nélkül azt állította, hogy az EU-t képviseli – emelte ki a lap.

Az EP-képviselők szerint szándékosan félrevezetett mindenkit Orbán


Mint írták, Orbán „több diplomáciai látogatást tett, nevezetesen Putyin oroszországi és Hszi Csin-ping kínai látogatását, amelyek során

szándékosan hamisan mutatta be felhatalmazásait

– írták a képviselők, és felszólították az Európai Parlamentet, hogy ennek megfelelően reagáljon Orbán botrányos diplomáciai lépéseire.

A képviselők nyomatékosították:

Ehhez valós intézkedésekre van szükség, például

Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban,

hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzet puszta szóbeli elítélése nincs hatással”.

A lap szerint a levelet számos országból és parlamenti frakcióból támogatták, így az Európai Néppárt (EPP), az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) és a Zöldek képviselői is. A lap hangsúlyozza, ez a kezdeményezés a legfrissebb kísérlet arra, hogy

elítéljék Budapestet szélhámos elnöksége miatt.

 


A soros EU-elnökség kellemetlenebb lesz Orbánnak, mint egy foghúzás

Megírtuk, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon. Eric Mamer azt írta, hogy

a bizottság az uniós biztosok helyett csak más tisztségviselőket küld a találkozókra.

Azaz: ezeken a tanácskozásokon az Európai Bizottság részéről csak az adott szakterületért felelős magas rangú köztisztviselők vesznek részt. A témát politikai szinten felügyelő biztosok azonban nem. Megírtuk, hogy az EU külügyminiszterei bejelentették:

Orbán budapesti rendezvénye helyett inkább saját csúcstalálkozót szerveznek

Brüsszelbe augusztusban. A döntés egyértelműen a magyar kormányfő botrányos moszkvai útjára adott válaszként értelmezhető.

Bekeményít az EU, leállítják Orbán Viktorékat


Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Magyarország augusztus 28-29-re tervezte (volna) a külügyi csúcstalálkozót, amely lehetőséget adna Orbán Viktornak, hogy alakítsa a blokk külpolitikai napirendjét.

Mint ismert, Orbán rég nem látott diplomáciai botrányokat okozott, amikor a háborús bűnös Vlagyimir Putyinhoz sietett tárgyalni, de Hszi Csin-ping kínai elnökökkel való egyeztetése is kiütötte a biztosítékot EU-s körökben.

Korábban beszámoltunk róla, hogy több ország is arról dönthet – jelezve tiltakozásukat Orbán kétes útjaival kapcsolatban –, hogy

nem küldenek minisztert az EU Tanács informális üléseire Magyarország soros uniós elnökségének ideje alatt.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top