Politika

Horror Magyarországon: Az Orbán-kormány miatt csődbe ment az egyik város

Csődöt jelentett Balmazújváros.


Négyszáz balmazújvárosi dolgozó hónapok óta hiába várja a fizetését

Fizetésképtelenné vált a még baloldali vezetésű, októbertől fideszes uralom alá kerülő Balmazújváros. Az önkormányzat és a kormány egymást okolja a történtekért, ugyanakkor négyszáz ember két hónapja hiába várja, hogy megkapják jogos munkabérüket.

18 ezer fős Hajdú-Bihar megyei település önkormányzatának dolgozói június óta nem kapnak fizetést, de

működésképtelenné válhatnak

  • az óvodák,
  • a bölcsődék,
  • az idősotthon,
  • az egészségügyi ellátások,
  • de a polgármesteri hivatal is


– hívta fel a figyelmet a Népszava.

A kormány blokkolja a város támogatásait

A lap szerint mindennek oka kettős: egy szabálytalan gázmotor-projekt miatt több mint négyszázmillió forintot von le a város számlájáról büntetésként (!) a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium pedig április óta visszatartja a városnak járó nettó finanszírozás folyosítását. Úgy tudni, eddig mintegy félmilliárd forintot blokkolnak, amelyet azzal „indokolnak”, hogy „nem szabályosan fogadták el a költségvetést”.

Előkerült a bűnöző Veres Margit

Emlékeztettek, hogy a gázmotor-program megvalósításáról még 2016-ban, az akkori fideszes városvezetés állapodott meg a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A kedvezményezettek közé pedig belevettek a kiírás feltételeinek nem megfelelő – NB-I-es mérkőzéseknek helyet adó, 3200 férőhelyes – városi stadiont is. Mint írták, a támogatási szerződés aláírója az a

Veres Margit fideszes polgármester volt, akit jogerősen öt év börtönbüntetésre ítéltek,

amiért korábban – a város jegyzőjeként – egy építési vállalkozótól pénzt és autót fogadott el. A volt polgármester a jogerős ítélet ellenére sem vonult börtönbe.

 


Völner Pál „segített” Veresnek

Veres Margit előbb halasztást kért, ezt számára Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár meg is adta, majd feltehetően egyike lett annak a hat embernek, akiknek a leköszönő Áder János volt köztársági elnök még 2022-ben kegyelmet adott. Veres Margit nem tölthette be a polgármesteri tisztséget a jogerős büntetése miatt, ezért 2018-ban időközi választást tartottak, amelyet Hegedűs Péter független, de ellenzéki támogatással megnyert.

Azt írták, a korábban 100 százalékban önkormányzati tulajdonú stadion 34 százalékos hányada 2019-ben az önkormányzati tulajdonú Balmazújváros Sport Kft.-hez került. A céget fizetési nehézségek miatt azonban 2020-ban felszámolták, a kisebbségi tulajdonrész pedig annak a Balmazújvárosi Football Club-nak a tulajdonába került, amelyet a fideszes Tiba István elnököl.

 

427 millió forint visszafizetésére kötelezték Balmazújvárost

A gázmotor-projek ügyében a Magyar Államkincstár két évvel ezelőtt rendkívüli helyszíni ellenőrzést tartott, a stadion tulajdonosváltása miatt eljárást indítottak, később pedig a teljes támogatási összeg és annak késedelmi kamatai, összesen

427 millió forint visszafizetésére kötelezték Balmazújvárost, holott a gázmotor-projekt teljes egészében elkészült (!).

„Próbáltuk meggyőzni az államkincstárt, hogy a támogatási összegből a stadionra eső körülbelül 30 millió forintot vegyék ki a keretből, azt vissza is fizetjük, de emiatt ne sújtsák az egész várost ekkora teherrel”


– nyilatkozta a lapnak Hegedűs Péter, hozzátéve, később fellebbeztek a Miniszterelnökségnél, de nem fogadták el, és a visszafizetést megállapító döntést helyben hagyták.

Az első „inkasszó” közvetlenül a helyhatósági választás másnapján, június 10-én megtörtént, és azóta is folyamatosan fennáll. Mivel az önkormányzatnak csak egy főszámlája van, így a NAV olyan pénzeket is elvont, amelyek elvileg „pántlikázottak”, például csak az egészségügyi szakdolgozók bérére lehetne fordítani – részletezték.

„Emiatt nem tudtuk és jelenleg sem tudjuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, valamint az önkormányzat hivatalában és intézményeinél dolgozók – óvodák, bölcsődék, idősotthon, városgazdálkodás – bérét kifizetni a törvényi határidőn belül, mert

nem áll fedezet rendelkezésre.

Mivel önkormányzatunk a szociális ellátások kifizető helye is, így összesen

közel 400 embert érint a kialakult helyzet, ők már a júniusi bérüket, ellátásukat sem kapták meg”

– közölte polgármester.

Közleményt adtak ki az ügyben

„Egy szánalmasan kisstílű politikai csatározás miatt több, mint 400 fő önkormányzati dolgozó megélhetése veszélyben van. Ők nem tehetnek a politikai kötélhúzásról, mégis az ő negatív élethelyzetüket használja fel a kormány hangulatkeltésre.

A nagyon szerény keresetek még egy hónap megélhetését sem mindig tudják biztosítani, de

most már második hónap fog eltelni fizetés nélkül.

Míg a magát családbarátnak nevező miniszterelnök és a közigazgatási elitje vígan lubickolnak a most is éppen növekvő fizetéseikből, ha lenne módjuk a megoldásra csak széttárják a kezüket, mondván, nem tudnak mit tenni, mert a jog nem engedi a fizetések utalását. Miért? A versenyszférában van bérgarancia alap! Miért éppen az állam esetében nem lehet előlegként utaltatni a fizetéseket?”


– írta közös közleményében Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere és Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke.

Közös tiltakozó petíciójukat kedden adtak át a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium előtt, amelyet Latorcai Csaba államtitkár vett át, aki azt közölte:

„a polgármester menjen haza, hívja össze a képviselő-testület ülését, és hozzák meg jogszerűen a költségvetési rendeletet, elhárítva az akadályt a pénzügyi nehézségek elől.”

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top