Politika

Hadházy Ákos: Sokmilliós bádogasztalok és kihalt piac – így herdálják el az EU-s pénzeket a falvakban

A független politikus szerint az ország mélyszegénységgel küzdő falvaiban épülő mini piacok a lehető legfeleslegesebb módon elherdált uniós pénzek emlékműveivé válnak.


Hadházy Ákos újabb piacot talált, melyet uniós pénzből hoztak létre, de a jelek szerint túlárazott beruházással, és olyan helyen, ahol a független politikus szerint sok értelme nem volt egy ilyen létesítmény létrehozásának.

A közösségi oldalára kitett fotókhoz azt írta:

A Bács-Kiskun megyei Tataházán járva az ember megdöbbenve tapasztalhatja, milyen groteszk eredményei lehetnek a „gazdaságfejlesztés” címszó alatt végrehajtott beruházásoknak. A faluban ugyanis

ott áll egy újabb, teljesen felesleges és méregdrágán kivitelezett piac, amely tökéletes példája annak, hogyan lehet közpénzt hatástalanul elpazarolni.


Az ominózus piacot még 2019-ben adták át, amikor a beruházás 23 millió forintból valósult meg. Összehasonlításképpen, ekkora összegből akkoriban egy takaros családi házat is fel lehetett volna építeni. Ehelyett lett belőle 23 bádogasztal, amelyek azóta kihasználatlanul állnak. Bárki, aki szétnéz, láthatja, hogy nem sok értelme volt a beruházásnak, mégis valaki valószínűleg jól járt vele – vélekedett. Az anyagköltségek és a közbeszerzés részletei homályban maradnak, mivel ennek nyomát nem találni az adatbázisokban – derítette ki a politikus.

Az ország mélyszegénységgel küzdő falvaiban sorra épülő mini piacok a lehető legfeleslegesebb módon elherdált EU-s pénzek rikító emlékműveivé válnak – írta. Vajon mi állhat ezek mögött a döntések mögött? Lehet, hogy egy túl lelkes politikus a „falusi termékek piacra juttatását” vette túlságosan szó szerint? Vagy tényleg ez volt az eredeti szándék? – tette fel a kérdést.

Az viszont tény, hogy az elmúlt években teljesen bezuhant a valódi őstermelői zöldség-gyümölcs- és hústermelés, és a nagyobb vállalkozások is nehéz helyzetbe kerültek. A valóságban pedig egyáltalán nem életszerű, hogy a falvakban termelő gazdák ezeken az új piacokon árulnák portékáikat. Ha valaki mégis termel valamit, azt inkább a városi piacra viszi, vagy egy kereskedőnek adja el. Sok helyen még a helyi kisbolt sem jelent alternatívát, hiszen ezek a boltok is egyre ritkábbak – magyarázta.

Tataházán az önkormányzat sem nagyon dicsekszik a piaccal, de azért rendeztek egy piacbemutató bulit.

Az esemény nem a piacon, hanem a sportpályán zajlott, hiszen az árusítható termékek hiánya miatt csak egy kétórás bolhapiacot sikerült összehozni. A rendezvény valódi középpontjában azonban a sport és az alkohol állt: tizenegyes rúgó verseny, ahol a fődíj egy üveg pálinka volt, és pálinkakóstoló verseny, ahol a győztes egy wellness hétvégével gazdagodott. A második helyezett persze itt is pálinkát nyert.


 

Mert hát, ahogy mondják, Magyarország előre megy, nem hátra – írta a bejegyzése végén.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top