Politika

Kiderült, mi volt a terve Orbán Viktorral Antall Józsefnek – ezt mondta az első miniszterelnök a későbbinek

Antall Péter mesélt a kormánypárthoz fűződő viszonyáról és a nehéz anyagi helyzetéről is.


Hosszú interjút közölt a Blikk Antall PéterrelAntall József fiával. A néhai miniszterelnök gyereke mesélt édesapjáról, fotós munkájáról, a Fidesz-kormányhoz való viszonyáról és nehéz anyagi helyzetéről is.


Az interjú egy pontján felmerült a kérdés: vajon igaz-e a legenda, hogy Antall József a halálos ágyán az akkori ellenzék egy fiatal és agilis tagját, Orbán Viktort tette meg politikai örökösének. Antall Péter erről azt mondta:

„Az tény, hogy kedvelte Viktort, már az Ellenzéki Kerekasztal idején is apám furikázta őt a szakadt Ladájával, mert neki még kocsija sem volt. Én nem, a testvérem viszont jelen volt a beszélgetésen, tőle úgy tudom, két fontos gondolatot mondott apánk: “ne felejtse el, hogy miért harcoltunk, és ki volt ellenfél”, valamint hogy vigyázzon a pártjára.”

Hozzátette, apja mindig harcostársként tekintett Orbánra a kommunisták elleni harcban: „Amikor otthon a családi asztalnál háborogtunk, miket vágott a fejéhez a parlamentben a Fidesz vezetője, apám mindig megvédte, mondván, ez az ellenzék dolga. Még azt is ő intézte el neki, hogy Németországban fogadja Helmut Kohl.”

Mint mondtam mai fejjel furcsának tűnhet, hogy a kormányfő elintézi, hogy az ellenzék egyik vezető arca a német kancellárral találkozzon. De, mint kiderült, Antall Józsefnek ennél komolyabb tervei is voltak Orbánnal:

„Akkoriban még azt is fontolgatta apám, hogy a választások után összefog a Fidesszel, hogy a kommunisták utódpártját ellenzékben tudja tartani. Felmerült egy SZDSZ-MDF koalíció is, bár erre azt mondta, “egy kormányülésen nem tudnám garantálni a résztvevők testi épségét””.

Később beszélt arról is, hogy bár 2006-ban és 2010-ben is a Fidesz szimpatizánsa volt, 2018-ra végképp szakított a kormánypárttal. „A szűk körben egyeztetett alkotmány már korábban sem tetszett, ahogy később a folyamatos közeledés sem Moszkva felé. Apám mindig azt mondta, ezer szállal kell kötődni a Nyugathoz, nehogy egy kalandor kedvű orosz tábornok restaurálni akarja a Szovjetuniót. Rossz iránynak tartottam a Fidesz radikalizálódását és azt is, hogy rendre konfrontálódott az Európai Néppárttal. A Fidesz a kompromisszumot gyengeségnek tartja, és győzni akar mindenáron. Ez a “grundfoci-mentalitás” idegen számomra” – mondta erről.


Antall Péter az édesapjáról elnevezett tudásközpontról és az intézmény körüli kifizetésekről is beszélt. 2021 körül álomfizetésekről, luxusutazásokról beszéltek a sajtóban. Szerinte ennek egyetlen oka, hogy „túl nagyra nőttünk, és konkurenciát jelentettünk többeknek, például a Mathias Corvinus Collegiumnak”. „Más intézetek vezetői, egyetemi rektorok pontosan ugyanolyan szállodákban laknak, csak azt nem írja meg az újság. A költések egyáltalán nem voltak kirívóak ezen a szinten” – tette hozzá.

Mivel felesége is az Antall József Tudásközpontban dolgozott, nagyon nehezen érintette őket az intézmény ellehetetlenítése.

„Anyagilag a padlóra kerültünk. El kellett adni a házunkat, éppen most költözünk egy kisebb lakásba. Többször próbáltam elhelyezkedni, de nem sikerült, fix jövedelmem azóta sincs. A feleségem kapott munkát, jelenleg az ő fizetéséből élünk”

– mesélte a Blikknek Antall Péter.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top