Politika

Kötelező behívót kaphatnak januártól az idős magyarok is: itt a lista

Januártól behívót kaphatnak az idős magyarok is. Kötelező lehet a részvétel. A kormány épp ezt készíti elő. Mutatjuk a részleteket és a listát.


Szűrővizsgálatokra kaphatnak behívót az alábbi csoportok:

Miután a kormány egy júniusi törvénymódosítással felhatalmazta Pintér Sándor belügyminisztert, hogy bizonyos szűréseket kötelezővé tegyen a 18 év feletti lakosság számára. Bár a rendelet részletei még nem ismertek, három kiemelt vizsgálatot már nevesítettek:

  • a méhnyakrákszűrést a 25-65 év közötti nők számára,
  • az emlőszűrést a 45-65 év közötti nők számára,
  • és a vastagbélszűrést az 50-70 év közötti férfiak és nők esetében.

A szűrések szükségességét már régóta hangsúlyozzák a szakemberek. Magyarországon a daganatos megbetegedések miatti halálozás még mindig kiemelkedően magas. A kormány által most napirendre vett szűrési rendszer átalakítása hosszú távon jelentős mértékben csökkentheti a betegségterhet. Feltéve, ha sikerül széleskörűen és hatékonyan bevezetni a kötelező vizsgálatokat.

Júliusban a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az „A betegségek megelőzéséről, a korai stádiumú felismerést szolgáló új egészségügyi szűrővizsgálati rendszer elveiről” című koncepciót, amelyben pontosították a fenti három vizsgálatot. Az egyeztetés augusztus 1-jén zárult, azóta pedig a kormány feladata, hogy rendeletet alkosson a szűrések részleteiről. Beleértve az időpontokat, helyszíneket és a vizsgálatok lebonyolításának módját.


Bár a Belügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a jelenlegi szabályozás nem hozott változást a már létező, önkéntes szűrések tekintetében, a jövő év elején életbe lépő új rendelkezések azonban kötelezővé tehetik a szűréseket. Ez különösen az idős magyar lakosság számára lehet fontos, akik esetében a

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top