Politika

Tudják még fokozni Pintérék: Egy sor magyar iskola igazgató nélkül maradt

Több hazai iskola igazgató nélkül maradt, miután Pintér Sándor tárcája visszautasított egy sor pályázatot.


Több oktatási intézmény is igazgató nélkül maradt a tanévkezdésre. A Belügyminisztérium ugyanis több igazgatói pályázatot visszautasított, némelyet indoklás nélkül. Pedig az érintetteket szülők, diákok sora támogatja.

Ez a helyzet áll fenn a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. Fazekas Csaba maga erősítette meg a hírt, miszerint el kell köszönnie az igazgatói széktől.

 


Nem ő az egyetlen igazgató, akit Pintér tárcája nem akart látni iskola vezetői székében

Népszava részletezése szerint többek között a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, valamint a rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnázium is ebben a cipőben jár. Megjegyezték, jellemzően azokban az iskolákban állt elő a helyzet, amelyekben az utóbbi években volt sztrájk, demonstráció.

A hírportál kereste az érintett oktatási intézményeket fenntartó tankerületi központokat. A Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói posztja kapcsán még nem írtak ki új pályázatot. Az iskolában átmenetileg az egyik igazgatóhelyettes látja el az intézményvezetői teendőket – tájékoztatott a Belső-Pesti Tankerületi Központ.

A Károlyi Gimnáziumban is hasonló a helyzet. A Kelet-Pesti Tankerület közlése szerint az oktatási intézményben „rendezett körülmények között” indul a tanév.


A rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban szintén helyettes végzi majd el az igazgatói feladatokat. Az Észak-Pesti Tankerületi Központ ismertette, ez mindaddig így lesz, amíg nem érkezik be eredményes pályázat.

 

A kialakult helyzet heves indulatokat generált. A székesfehérvári Vasvári Gimnázium igazgatójának, Horváth Józsefnek a leváltása például több száz főt vonzott demonstrációra.

Beszámoltunk arról, hogy a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium úgy döntött, Bárányos József fideszes önkormányzati képviselő nem maradhat a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója. Erről maga Bárányos József számolt be a közösségi oldalán.

Részletezése szerint újabb vezetői pályázatára sem a Székesfehérvári Tankerületi Központ, sem a Klebelsberg Központ, sem az illetékes tárca nem bólintott rá.


Székesfehérvári Tankerületi Központból Török Szabolcs tankerületi igazgató úgy fogalmazott,

„a jelenlegi igazgató munkájával szemben súlyos szakmai és etikai kifogások is felmerültek, amelyeket a tankerület eljuttatott a döntést meghozó miniszterhez, és nem javasolta a pályázó kinevezését.

A tankerületi központ a miniszteri döntés alapján megteszi a szükséges lépéseket, hogy az oktató-nevelő munka zavartalanul induljon el szeptemberben.”

Ezzel kapcsolatban érkezett a hír, miszerint a leköszönő igazgató egykor testnevelést oktató pedagógusként alkalmazta Kónya Endrét.

Bárányos pedagógusként fog tovább tevékenykedni az oktatási intézményben, leváltása miatt azonban petíciót indítottak a szülők, volt diákok, munkatársak.

Évente két alkalommal lehet pályázni

Mégpedig ősszel és tavasszal. Törley Katalin a Tanítanék Mozgalomtól úgy fogalmazott a lapnak, hogy az intézményvezető „közvetítő” szerepet játszik a tankerület és a tantestület között. Nem mindegy, hogy az illető az „állam meghosszabbított kezeként” működik vagy kizárólag az iskolai közösség érdekeit nézi és védi – hangsúlyozta.


„Az, hogy egy olyan igazgató vezesse az iskolát, akit a tantestület is támogat és a diákok is szeretnek, a szülők szempontjából is fontos”

– ezt már Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője mondta a hírportálnak. A közösség tavalyi felmérése alapján a szülők 40 százaléka érzi úgy, hogy nem kapná meg az elvárható segítséget az igazgatótól szükséghelyzetben.

A Belügyminisztérium korábbi közlése szerint a tavasz folyamán 384 helyre érkezett iskolaigazgatói pályázat. 337 esetben döntöttek azok elfogadásáról, ám 47 esetben új pályázat kiírására lesz szükség.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top