Politika

Hamarosan fontos levelet kap a Belügyminisztériumtól: Elkezdik postázni a behívókat

A kormány tervezett lépései szerint 2025. január 1-jétől bizonyos korosztályok számára kötelezővé válhatnak egyes szűrővizsgálatok.


Noha hivatalos döntés még nem született, az új szabályozás a 18 év feletti lakosság egyes csoportjait érintheti. Az eddig önkéntes alapon működő szűrések esetleges kötelezővé tételéről szóló törvénymódosítás komoly változást jelentene a magyar egészségügyi rendszerben.


Az eddigi információk szerint három szűrővizsgálat válhat kötelezővé 2025-től, bár a megvalósítás részletei egyelőre tisztázatlanok.

A Belügyminisztérium jelezte, hogy folyamatban van a krónikus betegségek megelőzését célzó szűrővizsgálatok rendszerének fejlesztése. Az új szabályozás jelenleg csak elvi felhatalmazást ad a kötelező szűrések bevezetésére, így a rendelet tényleges életbelépése és végrehajtása még kérdéses.

A kormány júliusban társadalmi egyeztetésre bocsátotta a szűrővizsgálatok új rendszerének koncepcióját. Azonban a kérdést eddig nem tűzték napirendre, így a szűrések továbbra is önkéntesek maradtak. A tervek szerint az új rendszer célja a krónikus betegségek megelőzése, amely hosszú távon jelentős előnyökkel járhat a magyar lakosság egészségügyi állapotára nézve.

Magyarországon régóta hangsúlyozzák a rákszűrések fontosságát, különösen az emlő-, méhnyak- és vastagbélrák esetében. Ezek a szűrések kiemelt szerepet játszhatnak a daganatos betegségek okozta halálozások csökkentésében. Szakértők szerint a betegségmegelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok középtávon hatékony módszerek a betegségteher enyhítésére, és hosszú távon jelentősen hozzájárulhatnak a társadalom egészségi állapotának javításához.

A kormány által javasolt új szűrővizsgálati rendszer bevezetése komoly lépést jelentene a magyar egészségügyi rendszer átalakításában.


Ugyanakkor a rendelet életbelépése körüli bizonytalanságok miatt fontos kérdések maradtak megválaszolatlanul.

ForrásPénzcentrum




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top