Politika

Kicsúszott Orbán lába alól a talaj: Forró őszre lehet készülni

Az idei év költségvetése már az elfogadása pillanatában sem volt reális, azóta pedig világossá vált, a legfontosabb gazdasági mutatók közül gyakorlatilag egy sem fog úgy alakulni, ahogy a kormány eltervezte.


Így jelentősen megnőtt a költségvetési hiány, és csökkent a gazdasági növekedés. Vajda Zoltán, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke, országgyűlési képviselő a Szeged TV műsorában beszélt arról, miért okoz komoly károkat a kormány elhibázott gazdaságpolitikája, valamint, hogy hogyan érinti ez a magyar embereket.

Az idei év költségvetése annak elfogadása pillanatától fiktív volt, hiszen az abban leírtaknak a valósághoz semmi köze. Jól példázza ezt az egyik legfontosabb mutató, a gazdasági növekedés előrejelzett értéke.


A büdzsé tavaly nyári elfogadásakor 4%-kal terveztek, ezt hamar 3,5%-ra módosították, a napokban pedig Varga Mihály pénzügyminiszter már csak 2%-os növekedésről beszélt. Vajda Zoltán szerint azonban valószínűleg ez a szám is túl optimista, a valóság az, hogy még az 1,5%-os gazdasági növekedés is szerencsés lenne.

Az MSZP országgyűlési képviselője hozzátette, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fizetése ennek ellenére hatalmas mértékben növekszik, pedig a terület, melyért felelős, totális csődöt mondott.

A napokban kiderült az is, az állami tulajdonú cégek bérkiadását 5%-kal csökkenteni kell, ezt pedig kétféleképpen lehet elérni: létszámleépítéssel vagy bércsökkentéssel.  Vajda Zoltán elmondta, a fizetések csökkentése nehezen kivitelezhető, célravezetőbb lenne azt megvizsgálni, milyen felesleges szerződések vannak ezen cégeknél, amikre túl sok pénz megy el. A bejelentett bérkiadás csökkentéssel néhány 10 milliárd forintot lehetne megtakarítani, ez azonban az ország teljes költségvetéséhez képest kis tétel.


A kezdeményezés azonban azt jelzi, hogy már a kormány is érzi, mekkora a baj, ezért már klasszikus megszorításokat eszközölnek. Vajda Zoltán hozzátette, érdekes módon a Magyar Nemzeti Bankra nem vonatkozik a költségek visszavágása.

A Költségvetési Bizottság elnöke szerint a jelenlegi kormány képtelen a költségvetési hiány visszaszorítására. Sokan pedig azt gondolhatják, hogy ez nincs közvetlen hatással az országra, azonban a büdzsé gyenge teljesítménye okozhatja a túlzottdeficit-eljárás megkezdését is, melyet meg is indítottak Magyarország ellen, ez pedig a befektetők számára kifejezetten rosszat jelent.

A költségvetés tavalyi elfogadásakor pedig még 2,9%-os hiánnyal számoltak, ma már inkább 4% feletti értékről kell beszélni, ez pedig a következő évekre is vészjósló, hiszen ilyen magas bázisalapra kell tervezni a következő évek büdzséit is.

Hosszútávú hiányt pedig adóssággal kell finanszírozni, így az államadósság is növekedhet, ennek finanszírozására kamatokat kell fizetni, a magyar emberek ezért fejenként évente 300 ezer forintot fizetnek, ez GDP-arányosan az unióban a legmagasabb.

Az 1 milliárd eurós kínai gigahitelről Vajda Zoltán azt mondta, aggasztó, hogy ezt valóban banki hitelként vette fel a kormány, valamint, hogy az egész ügylet véletlen derült ki, a piaci befektetőknek ez rettentő rossz üzenet. Tovább rontja a helyzetet, hogy a hitel célját és kondícióit szintén nem tudni.


Gondolatai összegzéseként Vajda Zoltán elmondta, az eddig bejelentett megszorítások valószínűleg csak a kezdeti lépések, ősszel újabb bejelentésekre lehet számítani.

A kormány által kivetett szektorális különadókat pedig ahogy eddig is, úgy továbbra is az embereknek kell megfizetni. A kormány célja jelenleg az idei év költségvetésének stabilizálása, hogy megkezdhessék a jövő évi büdzsé tárgyalását.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top