Politika

Katasztrófális következménye lehet Orbánék legújabb húzásának

Kis Andrea, az MSZP országos elnökségi tagja éles kritikát fogalmazott meg a kormány egészségpolitikájával szemben, amely szerinte egyre több társadalmi csoportot sodor veszélybe.


A politikus szerint a Fidesz hiába állítja magáról, hogy családbarát, a valóságban a fiatalok elvándorlása, az alacsony születésszám, és most már a kismamák biztonságának veszélyeztetése is megkérdőjelezi ezt az állítást.

Kis Andrea különösen aggasztónak tartja, hogy jelenleg hiánycikk a szamárköhögés elleni vakcina, miközben a betegség egyre inkább járványszerűen terjed.


Kis Andrea szerint a kormány nem gondoskodik megfelelően a kismamákról és csecsemőikről. Az egészségügy szétzilálása miatt mindenkit érintő problémák merültek fel: a műtőkben nincs klíma, óriási a szakemberhiány, az épületek omladoznak, és az átalakított ügyeleti rendszer sem működik megfelelően.

Most pedig újabb aggasztó helyzet állt elő: a kismamáknak attól kell tartaniuk, hogy időben megkapják-e a szamárköhögés elleni oltást, amely jelenleg szinte beszerezhetetlen.

A két hazánkban elérhető oltóanyag, az Adacel Polio és a Boostrix, hiánycikké vált, és a várandós anyák csak komoly nehézségek árán, heteken át tartó kutatással és akár több tízezer forint költséggel tudják beszerezni az oltást. Ráadásul az oltóközpontokban magas árat kérnek a vakcináért, és még beadási, valamint szakorvosi díjat is felszámolnak, így a költségek akár 50 ezer forint fölé is emelkedhetnek.


Kis Andrea hangsúlyozta, hogy bár a szamárköhögés elleni oltás nem kötelező, erősen ajánlott a kismamáknak, hiszen az újszülöttek az első két hónapban nem védettek a betegséggel szemben.

Az édesanyák azonban átadhatják antitestjeiket gyermekeiknek, ezért is fontos, hogy a harmadik trimeszterben megkapják az oltást. Azonban, ha a vakcina beszerzése hetekig tartó nyomozásba és kutatásba torkollik, akkor az oltás időben történő beadása komoly nehézségekbe ütközhet.

Kis Andrea felszólította a kormányt, hogy sürgősen lépjen és oldja meg a vakcinahiányt, hogy a kismamák és gyermekeik biztonságban legyenek. Hozzátette, hogy az oltóanyag hiánya tovább súlyosbíthatja az amúgy is alacsony születésszámot, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top