Politika

Mit fog így osztogatni a Fidesz? Eltűnhet a krumpli a magyar piacokról

Hol van ilyenkor az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ, amikor a krumpli megmentéséről van szó?


Komoly hiány lehet novemberre a burgonyából. A többi zöldség- és gyümölcsfélénél is megfigyelhető, hogy csaknem egy hónappal korábban kezdődött a betakarításuk. Ugyanez a helyzet a burgonyával is. Több dolog is nehezíti idén a gazdák dolgát, ám a termés tárolása okozza a legnagyobb problémát.

Eltűnhet a krumpli Magyarország piacairól

November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából – írta a novenyvedoszer.hu. Ennek a jelei már látszódnak a piacon. A gazdák ugyanis inkább alacsony áron értékesítik a frissen felszedett termést, csak ne kelljen tárolni a zöldséget, mert

probléma van az eltarthatóságával

– foglalta össze a portál.


Főleg azok szabadulnának így meg a krumplitól, akiknek nincs korszerű tárolójuk.

A minőséggel és a mennyiséggel nem lesz gond

Már csak azért sem, mert a legtöbb helyen ma már csak öntözött körülmények között termesztenek burgonyát, ahol pedig ilyen módon megoldottak a körülmények, ott

minőségi és mennyiségi termésre lehet számítani.

A termés eltarthatóságával viszont gondok lehetnek.

A portálnak dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője azt mondta:

„a normál érésű burgonyákon belül a korai érésűeket kezdték el legelőször betakarítani, ráadásul ezek is majdnem egy hónappal korábban értek be, ami a termés mennyiségében és minőségében is meglátszik.

Két hónapja nem esett érdemi csapadék a környéken,

ilyenkor a szakemberek nem tudják a gépeket bevetni a betakarításhoz”

 írták.

Az Alföldön viszont, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és homokosabb a talaj, sokkal könnyebb a betakarítás. Kitért arra is, hogy a nagy forróság mindenhol megnehezíti majd a munkát.


Ahogy elmondta, csak késő este lehet ugyanis ilyen időjárási viszonyok között betakarítani a burgonyát, hiszen a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert

tárolhatatlan lesz és megromlik.

Így is hűteni és szellőztetni kell a termést.

Először kellett élőerőt szervezni a krumpli betakarításához Magyarország piacain

Az intézet vezetője azt is elmondta, hogy az idei év az első olyan a MATE intézet számára, amikor a csapadék hiánya miatt meg kellett szervezni az élő munkaerőt a burgonya felszedésére.

Egy régi eszközt is elő kellett vegyenek, amelyik kiforgatja a talajból a termést, amit a dolgozók szedtek fel az eszköz után. Ez sikeres volt nagyrészt, de kézi munkával még ellenőrizni kellett, hogy a talajban maradt-e burgonya. A keszthelyi intézet szerencsére rendelkezik olyan tárolókkal, ahol a szellőztetés és a hűtés is megoldott.

A hirtelen nagy mennyiségű eső is nehezítené a betakarítást, hiszen akkor a krumpli azonnal el kezd rothadni a talajban, de az igazán áztató esőnek örültek volna a termelők – összegezte a portál.

Pedig még Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot is létrehoztak

Megírtuk, hogy 2021-ben Taskentben, az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ avatási ünnepségén vett részt Nagy István agrárminiszter.

Akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő agráriuma korszerű tudásra és modern technológiákra épül. Ezért mindkét nemzet akkor lesz sikeres, ha már most a leginkább versenyképes országok közé kerül a mezőgazdaság megújításában is.


Nagy István kiemelte: a kenyér mellett

a burgonya a másik igen fontos élelmiszer,

amelynek nemcsak múltja, hanem jövője is van a térségben. Hangsúlyozta, a két ország között létrejött megállapodás lényege, hogy

a magyar és üzbég szakértők közösen mérjék fel a helyi burgonyatermesztési, illetve kutatási lehetőségeket,

megfogalmazzák az igényeket és lehetőségeket, valamint részletes projekteket dolgozzanak ki az ágazat további fejlődése érdekében.

Várjuk az eredményeket.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 | SilverPC Blog | HirWiki Themetf

To Top