Politika

Kiborult Orbánék szennyese: A legbefolyásosabb Fideszes kitálalt a hazugságokról

A 62. Közgazdász-vándorgyűlésen Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke egyértelműen szembement a kormány gazdaságpolitikájával, éles kritikát fogalmazva meg Orbán Viktor vezette kabinet döntéseivel szemben.


Matolcsy beszéde rámutatott arra, hogy Magyarország 2021 óta gazdasági útvesztésbe került, és a jegybankelnök szerint ennek oka a kormány késlekedése és hibás lépései az inflációkezelés terén.

Matolcsy nyitóbeszédében kijelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bank már 2020-ban jelezte az inflációs veszélyt, amely akár évtizedes problémává is válhat, ám a kormány figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket.

Matolcsy szerint 2021-ben indult meg a jegybank inflációellenes küzdelme, de a kormány csak 2023-ban kezdte el komolyan venni a helyzetet, ami jelentős késést eredményezett. A jegybankelnök hangsúlyozta, hogy a kormány „inflációnövelő lépéseket is tett”, ezzel még inkább súlyosbítva a helyzetet.


Matolcsy szavaival élve, a jegybank és a kormány közötti ellentét abban nyilvánult meg, hogy míg a jegybank igyekezett lassítani az inflációt, addig a kormány inflációnövelő intézkedésekkel rontott a helyzeten. Ezzel visszaidézte tavalyi kritikáit is, amikor az ársapkák hatására az infláció növekedését okolta a kormány rossz döntései miatt.


Matolcsy figyelmeztetett arra is, hogy Magyarország a 2010–2019-es évtizedet megnyerte ugyan, de most komoly veszély fenyegeti az elért eredményeket. Két nagy problémára hívta fel a figyelmet: a magas költségvetési eladósodásra és a makacs inflációra. Szerinte a kormány „elengedte” az államháztartási hiányt, és nem csatlakozott az inflációellenes harchoz, ami hosszú távon megingathatja az ország gazdasági stabilitását.

A jegybankelnök egyértelműen szembement Orbán Viktor céljaival, miszerint 2030-ra Magyarország az EU öt legjobb országa közé kerülne. Matolcsy szerint ez a cél nem reális, és inkább 2040-re lenne elérhető, ha a gazdasági stratégiát gyökeresen átalakítják. Hangsúlyozta, hogy most teljes gazdasági fordulatra van szükség, különben Magyarország elveszítheti a következő évtizedet is.

Matolcsy külön kiemelte, hogy a magyar infláció jelentős része az élelmiszerárakból ered, és az élelmiszeriparunk termelékenysége az utolsók között van az Európai Unióban. Ez elfogadhatatlan, és a kormány tévesen gondolta azt, hogy az inflációból származó bevételek megoldást nyújtanak, miközben a fogyasztás visszaesett.


Matolcsy György beszéde egyértelmű üzenet volt: a magyar gazdaság súlyos problémákkal néz szembe, és ha nem történik radikális változás, akkor a jövőbeli gazdasági sikerek is veszélybe kerülnek. A jegybankelnök egy olyan gazdaságpolitikai fordulatot sürget, amely visszavezetne a korábbi sikerekhez, ugyanakkor nyílt kritikát fogalmazott meg Orbán Viktor gazdasági céljaival és a kormány döntéseivel szemben.

ForrásIndex




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top