Politika

Ketyeg az óra: Lázár János ellenségei már vágják a centiket

Lázár János számára egy fontos határidő mindent eldönthet.


Egyre nő a felfordulás a vasúti közlekedésben. Szinte az egész nyarat uralta a káosz, hatalmas késések, járatkimaradások keserítették meg a vonattal utazók életét. Lázár János építési és közlekedési miniszter naponta magyarázkodott a helyzet miatt, az utasoktól elnézést kért, a MÁV-dolgozók elégedetlenségét jutalmakkal és hálálkodó szavakkal próbálta csitítani.


Mindeközben az új motorvonatok beszerzésére 2024. március 19-én megkötött szerződés hamarosan lejár. Ha 10 napon belül nem hagyja jóvá a beszerzést a kormány,

lekési a tendert, és elúszik a motorvonatok lehívására vonatkozó szerződés.

Kellett, de nem is annyira?

Egyelőre nincs meg az Orbán-kormány jóváhagyása, ezért lekéshet az új motorvonatok beszerzéséről a magyar állam kisebbségi tulajdonában lévő GYSEV. Lázár minisztériuma szerint az ügy folyamatban van – írta a Telex.

A portál összegezte, hogy a Stadler és a GYSEV Zrt. másfél éves tendereztetési folyamatot követően 2024. március 19-én szerződést kötött az új InterCity villamos-motorvonatok szállításáról. A GYSEV Zrt.-nek a szerződés aláírásától számítva fél éve van a finanszírozás biztosítására és arra, hogy életbe léptesse a szerződést.

Ez a hat hónap jár le szeptember 19-én. A portál úgy tudja, egyelőre

híre-hamva nincs a kormányzati jóváhagyásnak,

hiába lenne meg a többi feltétel.

Ha erről lekésnek, az utasok bottal üthetik a motorvonatok nyomát

A GYSEV Zrt. még 2023 májusában indított egy közbeszerzési eljárást 9+4 darab InterCity-motorvonat beszerzésére. A tenderen többen vettek részt, a Stadler mellett a Siemens is. Másfél évig tartott a procedúra.


Végül a Stadler és a GYSEV Zrt. 2024. március 19-én megkötötte a szállítási szerződést az új motorvonatokról. A portál összefoglalója szerint ezeket a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest vonalon állítanák forgalomba. A projektet az Európai Befektetési Bank (EIB) finanszírozza, ők már tavasszal jóváhagyták a projekt finanszírozását. Ám a

finanszírozási szerződés aláírása még mindig várat magára.

Ennek feltétele ugyanis a kormány jóváhagyása, de úgy tudják, hogy ez a mai napig nem történt meg. Ha így marad, és átlépik a szeptember 19-ei határidőt, akkor bukják az utasok az új motorvonatokat.

Lázár megint csak magyarázkodik a motorvonat-projekt kapcsán

A portál kérdésére Lázár János minisztériuma úgy válaszolt, hogy

„az érintett motorvonat-beszerzés kormány általi jóváhagyása folyamatban van, és a vonatokra szükség lesz”

– idézte a lap.

Az ügy azért is fontos, mert jelenleg ez az egyetlen folyamatban lévő projekt, amelynek a révén az utasok számára új vasúti járművek állhatnának rendszerbe Magyarországon. Az első jármű így is csak három év múlva állna forgalomba a szerződéskötés után, mivel hosszas gyártási idő, majd tesztüzem után vehetnék csak igénybe az utasok.


A vasúti járművek modernizációja már évtizedek óta nehéz folyamat. Ez abból is látszik, hogy a folyamatos kormányzati ígérgetések ellenére a MÁV utoljára 2017-ben írt alá vasúti járműbeszerzésre vonatkozó szerződést, azóta semmi nem történt – összegezte a portál. Akkor az állami vállalat emeletes motorvonatokat vásároltak, amelyek 2022-ben és ’23-ban álltak forgalomba.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top