Politika

Ismét nemzetközi botrányba keveredtek Orbánék: Csodáljuk ha mindenhol leköpik öket?

Nettó provokációnak értékelték Európa-szerte Orbánék legfrissebb agyszüleményét. Gyakorlatilag  a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország Európa “büdös gyereke” legyen.


A probléma ezzel pusztán az, hogy mindez rajtunk magyarokon csattan folyamatosan. A döntéshozók nem képesek belátni azt, hogy nem csak hogy belpolitikai szavazatokat nem hoz már a vigéckedésük, de forintosítható károkat okoz nekünk, magyaroknak.

 

Philippe Close, Brüsszel polgármestere hétfőn közösségi oldalán élesen bírálta a magyar kormányt, miután Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy egyirányú „migránsszállító” buszokat indítanak Röszkéről a belga fővárosba.

A bejelentés felháborodást váltott ki Belgiumban, ahol a polgármester provokációnak minősítette a kezdeményezést. Brüsszeli politikusok, köztük Hadja Lahbib belga külügyminiszter és Nicole de Moor menekültügyi államtitkár is elítélték a magyar kormány lépését.


A feszültség a migrációval kapcsolatos uniós viták egyik újabb felvonása. Az Európai Bíróság korábban 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós menekültügyi szabályok súlyos megsértése miatt, ám Magyarország nem hajlandó fizetni. Az összeget naponta 1 millió euróval növeli a késedelmes fizetés, és Budapest a napokban már a második fizetési felszólítást kapta Brüsszeltől.

Rétvári Bence múlt pénteken Röszkénél, „Röszke–Brüsszel” feliratú Volán-buszok előtt jelentette be, hogy Magyarország, miután lefolytatta az uniós eljárást az illegális bevándorlókkal szemben, felajánlja, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket.


Rétvári kijelentette, hogy nincs jogi akadálya annak, hogy az illegális migránsokat Röszkéről az EU brüsszeli székházához szállítsák.

Philippe Close, Brüsszel polgármestere az X-en (korábban Twitter) reagált, és provokációnak nevezte a magyar kormány lépését. Felszólította Belgium miniszterelnökét, Alexander de Croot és belügyminiszterét, Annelies Verlindent, hogy blokkolják a „migránsszállító” buszokat a belga határon.

„Az uniós elnökséget betöltő magyar kormány nem riad vissza a provokációtól. Meddig tűrjük még ezt egy általunk támogatott ország részéről?”

– írta Close, arra utalva, hogy Belgium támogatja az Európai Unió bevándorlási politikáját.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter szintén az X-en ítélte el Rétvári Bence bejelentését. Szerinte egy ilyen lépés ellentmond az uniós kötelezettségvállalásoknak, és hangsúlyozta, hogy a migráció kezelésének egyetlen megoldása az uniós tagállamok közötti szolidaritás.

Nicole de Moor, Belgium menekültügyi államtitkára sajtóközleményben jelentette ki, hogy nem adnának belépési engedélyt a busszal érkező migránsoknak. Továbbá felszólította Belgium EU-képviselőjét, hogy tárgyaljon magyar kollégájával, és sürgette az Európai Bizottságot, hogy határozott választ adjon erre az esetre, amely szerinte „súlyosan sérti az európai együttműködést és a tagállamok közötti bizalmat”.


Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán reagált Philippe Close kijelentésére. Szerinte a brüsszeli polgármester pánikba esett, amikor megtudta, hogy migránsok érkezhetnek a belga fővárosba. Orbán hozzátette, hogy nem Magyarország hívta meg a menekülteket Európába, hanem „a brüsszeli elit bevándorláspárti politikája”.

„Sajnos úgy tűnik, hogy ez az elit a döntései következményei elől már inkább megfutamodna, mintsem szembenézne azokkal” – írta Orbán Balázs, utalva arra, hogy Brüsszelnek szembe kellene néznie a nyitott határok politikájának következményeivel.

Index nyomán

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top