Politika

Milliárdos büntetéssel fenyegetik Magyarországot

Milliárdos büntetéssel fenyegetik Magyarországot.


A magyar kormány és az Európai Bizottság közötti vita az állami építési beruházásokról szóló törvény körül élesedik, ami jelentős gazdasági következményekkel fenyeget. Brüsszel aggályai főként a közbeszerzési szabályok betartására, az összeférhetetlenségi helyzetekre, valamint az uniós források megfelelő felhasználására vonatkoznak. Az Európai Bizottság szerint a törvény bizonyos állami beruházásokat közbeszerzési mentességgel ruház fel, ami átláthatatlanságot eredményezhet. Ez veszélyezteti a kohéziós alapok felhasználását, több milliárd eurós forrásvesztéssel fenyegetve Magyarországot.

A viták már 2023 márciusában kezdődtek, amikor az Európai Bizottság hivatalosan is kifogásolta a törvény bizonyos rendelkezéseit. A probléma egyik kulcseleme, hogy a kormányhatározatok alapján néhány beruházás mentesülhet a közbeszerzési eljárások alól, amely sértheti az uniós átláthatósági és versenyjogi előírásokat. Emellett Brüsszel azzal is elégedetlen, hogy a törvény az ingatlantulajdon-jogokat is érinti, bizonyos projekteknél az ingatlanok átadására kényszerítve az önkormányzatokat. A Bizottság szerint ez további összeférhetetlenségi problémákat okozhat.


A magyar kormány az elmúlt hónapokban több módosítást is végrehajtott a törvényben, és folyamatosan tárgyal az Európai Bizottsággal. A kormányzat szerint az új szabályozás jogbiztonságot nyújt a beruházások minden szereplőjének, és biztosítja a jogállamiság érvényesülését. Az Európai Bizottság még nem zárta le a vizsgálatot, mivel a törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendeletek csak augusztusban kerültek nyilvánosságra. További módosítások várhatóak, amíg a vita végleg lezárulhat.


A legrosszabb forgatókönyv szerint több milliárd eurónyi uniós forrás elvesztése fenyegeti Magyarországot. Az uniós források befagyasztása komoly gazdasági hatásokkal járhat, különösen az infrastrukturális beruházások területén. Ugyanakkor a kormány együttműködő magatartása miatt valószínűtlen, hogy a teljes forráskeret felfüggesztésre kerüljön. A tárgyalások folytatódnak, és van esély arra, hogy év végéig sikerüljön megegyezni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top