Politika

Norvégia nyilvánossá teszi a fizetéseket: Miért titkolózik Magyarország?

Norvégia nyilvánossá teszi a fizetéseket: Miért titkolózik Magyarország?.


Norvégiában évtizedek óta működik az a transzparens rendszer, amelyben az állampolgárok jövedelmi adatai nyilvánosak. Ez a „skattelister” nevű adólista lehetővé teszi bárki számára, hogy megnézze, mennyi jövedelmet szerzett egy másik személy, mekkora vagyonnal rendelkezik, és mennyi adót fizetett. Ez a rendszer nemcsak a transzparenciát szolgálja, hanem a társadalmi egyenlőségre is pozitív hatással van. Az emberek ugyanis tisztában lehetnek egymás anyagi helyzetével, ami gátat szabhat a vagyoni különbségek titkolásának és a korrupciónak.

A norvég rendszer előnyei

A nyilvános adózási adatok Norvégiában elősegítik a bizalmat a társadalomban. Az állampolgárok számára könnyen ellenőrizhetővé válik, hogy ki mennyit keres, és mennyi adót fizet be az államkasszába. Ez a transzparencia megelőzheti az adóelkerülést, mivel nehezebb elrejteni a valós jövedelmet. Emellett a rendszer a gazdasági egyenlőtlenségek mérséklésére is jó hatással van, hiszen az emberek nagyobb nyomás alatt vannak, hogy tisztességesen járjanak el, ha tudják, hogy adataik nyilvánosak.


Magyarországon miért nincs hasonló rendszer?

Magyarországon ezzel szemben nincsen lehetőség arra, hogy bárki betekintést nyerjen a másik jövedelmi helyzetébe. Az adózási adatok nem nyilvánosak, ami megnehezíti a társadalmi transzparenciát. Ennek hátránya, hogy sok esetben az emberek el tudják rejteni valódi vagyonukat, és gyakran a korrupció is rejtve marad. A közvélemény számára nehéz felmérni, hogy valaki hogyan tett szert a vagyonára, és mennyi adót fizetett be a társadalom közös kasszájába. Ezen kívül a jövedelmi különbségek is sokkal kevésbé átláthatók, ami növelheti a társadalmi feszültségeket.

Miért lenne előnyös a norvég modell bevezetése Magyarországon?

Egy hasonló rendszer bevezetése Magyarországon számos előnnyel járna. Először is, jelentősen csökkentené az adóelkerülés lehetőségét, hiszen a nyilvánosság tudatában nehezebb lenne titkolni a jövedelmeket. Másodszor, a korrupció visszaszorítására is hatékony eszköz lenne, mivel a nyilvános adatok segítségével könnyebben kideríthető, ha valaki tisztességtelen módon jutott jövedelemhez. Végül, a társadalmi egyenlőség szempontjából is hasznos lenne, mivel a nyilvánosság előtt az emberek nagyobb felelősséget éreznének a tisztességes adózás iránt.


Míg Norvégia a transzparencia révén bizalmat épít a társadalomban, Magyarországon a titkolózás és az átláthatatlanság miatt több problémával kell szembenézni. A nyilvános jövedelmi adatok rendszere segíthetne csökkenteni az adóelkerülést és a korrupciót, valamint elősegíthetné a társadalmi egyenlőséget.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top