Politika

Hadházy Ákos nyomra bukkat: Azonnal ki is tették onnan

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő megint egy érdekes nyomra bukkant ami nem igazán tetszett egyeseknek. Ismét egy gyönyörű példája annak mennyire is demokratikusak a viszonyok haznákban és ezúttal határon túlon. Azért ezek a jelenetek minden jó érzésű emberben minimum megbotránkozást keltenek.


A történet úgy kezdődik, mint ahogyan szokott: a magyar kormány az elmúlt években jelentős támogatásokat nyújtott a határon túli magyar közösségek számára. Ennek egyik legutóbbi példája a Horvátországban található Pélmonostor, Kórógy és Szentlászló településekre irányuló 1,3 milliárd forintos óvodaépítési projekt, melynek célja a magyar nyelvű óvodai programok megteremtése és megerősítése volt.

 


A beruházás azonban kritikákat is kiváltott, főként a létesítmények kihasználatlansága és az átláthatóság hiánya miatt.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HDMK) az építkezés során arról beszélt, hogy várhatóan 120 gyermek vesz majd részt a magyar nyelvű óvodai programban.

Ezzel szemben Hadházy Ákos parlamenti képviselő és az Átlátszó tényfeltáró portál által végzett helyszíni szemlék szerint a valóság jóval szerényebb:


Pélmonostoron például mindössze néhány gyermeket találtak a vadonatúj intézményben

Az Átlátszó arról számolt be, hogy levélben már korábban megkeresték az Európa AP egyesületet és a HDMK-t is a várható létszámra vonatkozó kérdésekkel, ám választ egyik szervezettől sem kaptak. Ezért személyesen látogattak el a három érintett településre, ahol vegyes tapasztalatokat szereztek.

Pélmonostoron egy hatalmas létesítményt találtak, amely nemcsak óvodaként funkcionál, hanem egy komplex kulturális központ is helyet kapott benne: légkondicionált kávézó, étterem, könyvtár, valamint egy 150 fős rendezvényterem is tartozik az épülethez.

Az óvodában azonban a látogatók mindössze 3-4 kisgyermeket és egy óvónőt találtak. A bölcsődei csoportszoba teljesen üres volt, és a két óvodai szobából is csak egyben zajlott tevékenység.


Az intézmény vezetője nem volt hajlandó tájékoztatni a látogatókat az óvodások létszámáról, és rendőrökkel fenyegette meg Hadházy Ákost, amikor az megpróbált információt szerezni.

Hadházy közösségi oldalán arról írt, hogy az intézmény igazgatója szerint előre be kellett volna jelenteni a látogatást. Hadházy ugyanakkor úgy véli, hogy ebben az esetben „gyerekeket buszoztattak volna oda addigra”, hogy megfelelő képet mutassanak.

A probléma nem magával az óvodai programmal van – hangsúlyozta Hadházy. Szerinte a határon túli magyar közösségek támogatása fontos és szükséges, de ennek módja és átláthatósága gyakran kérdéseket vet fel.

„Ha ilyen eszetlen, nagyzoló és átláthatatlan módon teszi, akkor ne csodálkozzon, ha sok-sok százezer magyar hagyja el az anyaországot, és ha a határon túli magyarok is inkább költöznek Nyugatra, mint az anyaországba”

– írta a képviselő.


Hadházy szerint az ilyen beruházások valójában inkább a szavazatvásárlást szolgálják, hiszen a helyi magyar szervezetek „le lehet fizetni ezekkel a milliárdokkal”.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top