Politika

Nagy a baj: Már Orbán egyik legnagyobb ellenfele is aggódik a miniszterelnökért

Strasbourgban kevés lesz, hogy „ember, most jövök a templomból”.


Ujhelyi István, az MSZP korábbi európai parlamenti képviselője, legfrissebb nyílt levelében kifejezi aggodalmát Orbán Viktor miniszterelnök közelgő strasbourgi felszólalása miatt, amelyre az Európai Parlament plenáris ülésén kerül sor.

 

Orbán a magyar uniós elnökség programját mutatja majd be, azonban Ujhelyi szerint a kormányfőt inkább az európai közösséggel szembeni konfrontatív politikája miatt fogják kérdőre vonni, mintsem a szakmai tervei kapcsán.

Nem is tudom, hogy mire kell majd jobban figyelnie Orbán Viktornak a jövő heti strasbourgi plenáris ülésen: a lába alatt egyre forrósodó talajra, vagy az ülésterem plafonjára, hogy nehogy rászakadjon majd, amikor a valósághajlított állításait sorolja az ülésteremben – írja levelében Ujhelyi.


Ujhelyi úgy véli, hogy Orbán számára szokatlan kihívásokkal kell majd szembenéznie az EP-ben. Az elmúlt évek során a magyar miniszterelnök elkerülte a nyílt vitákat, és inkább a hazai médiában és politikai környezetben kommunikált, ahol kevésbé konfrontálták a kényes kérdésekkel. Strasbourgban azonban ez másképp lesz: az EP képviselői szigorú kérdéseket intéznek majd hozzá, főleg az oroszbarát politikájáról, a jogállamiság folyamatos megsértéséről és az európai közösség szabályainak megszegéséről.


A Fidesz miniszterelnöke szerdán olyan helyen és olyan feldühített közegben vállal vitát, amitől igencsak el van szokva az utóbbi időben. Nem is véletlen, hogy tudhatóan még az is felmerült a Karmelitában, hogy a szokásjogtól eltérően ne a kormányfő, hanem inkább az uniós ügyekért felelős miniszter ismertesse az Európai Parlament plenáris ülésén a soros magyar elnökség programját – írja a politikus.

Ujhelyi azt is kiemelte, hogy Orbán eredetileg már az EP nyári alakuló ülésén szólalt volna fel, de a napirendi pontot akkor elnapolták, amely szerinte jól mutatja a magyar kormányfő elleni feszültséget. A politikai hangulat tovább feszültté vált, különösen az újonnan megválasztott EP-képviselők körében, akik erős érzelmekkel várják Orbán válaszait.

A volt EP-képviselő emlékeztet arra, hogy a magyar uniós elnökség ideális lehetőség lett volna arra, hogy Magyarország megmutassa az „európaibb arcát”, és olyan kérdéseket tűzzön napirendre, amelyek nemzeti konszenzuson alapulnak. Ugyanakkor szerinte a magyar kormány geopolitikai céljait szolgáló, provokatív politikai retorika és populista üzenetek, mint például a “Make Europe Great Again!” szlogen, elhomályosítják az elnökség szakmai eredményeit.


Ujhelyi kritikája központi eleme, hogy Orbán, bár ügyesen navigál a politikai színpadokon, és képes elkerülni a legsúlyosabb konfrontációkat, most olyan helyzetbe kerülhet, ahol nem lesz könnyű elkerülnie a felelősségre vonást. Ujhelyi szerint azonban a magyar kormányfőt valószínűleg nem lehet majd „kétvállra fektetni” az EP-ben, hiszen a rövid felszólalások nem teremtenek valódi vitahelyzetet, ahol komoly elszámoltatásra lenne lehetőség.

Végül, Ujhelyi a saját politikai szemtanúságának tapasztalataiból kiindulva hívja fel a figyelmet arra, hogy amíg a magyar közvélemény a vitát figyeli, a lényeg elsikkadhat: a magyar soros elnökség lehetősége arra, hogy Magyarország az Európai Unió megbecsült tagjaként mutatkozzon meg, elveszhet a populista és provokatív politikai manőverek árnyékában.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top