Politika

Erre már a Fidesz szavazók szerint is reagálnia kell Orbánnak – durva beszólást kapott Magyar Pétertől

Magyar Péter: Orbán Viktor 18 éve menekül a nyílt vita elől


Magyar Péter, a Tisza párt elnöke a közösségi médiában ismét élesen bírálta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, amiért az már 18 éve nem hajlandó részt venni nyílt politikai vitában. A politikus legfrissebb Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy Orbán továbbra is elzárkózik attól, hogy a magyar polgárokat közvetlenül érintő kérdésekről vitázzon, ezzel elkerülve a közvetlen szembenézést politikai ellenfeleivel.

A bejegyzésében Magyar Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor a mai reggelen ismét kijelentette, nem kíván részt venni nyilvános vitában. Noha a miniszterelnök homályosan utalt arra, hogy talán a választások közeledtével fontolóra veheti a vitát, Magyar Péter kételyeit fejezte ki ezzel kapcsolatban, emlékeztetve arra, hogy Orbán évek óta a parlamenti keretekre hivatkozva halogatja a szembesítést a politikai ellenzékkel.


Kemény kritika a miniszterelnök irányába

A Tisza párt elnöke bírálatában azt is felveti, hogy Orbán miért bújik „14 éve a propaganda mögé” megválasztott miniszterelnökként. Ezen felül Magyar Péter megemlítette, hogy korábban előre elküldte a vitára szánt kérdéseket Orbán Viktornak, sőt, súgógép használatát is lehetővé tette volna számára, jelezve, hogy nem hátrányos helyzetbe kívánja hozni a kormányfőt. Mindazonáltal Orbán elzárkózása szerinte arra utal, hogy a miniszterelnök valójában kerüli a nyilvános szembesítést.

A Tisza párt elnöke személyes hangvételű felhívással zárta sorait: „Legyen férfi, álljon ki vitázni, ne bújjon a nők szoknyája és a janicsárjai mögé!” Ezzel Magyar Péter arra célzott, hogy a miniszterelnök csak a szűk, általa kontrollált környezetben hajlandó nyilatkozni és vitázni.


Mi állhat a háttérben?

Orbán Viktor vitákat kerülő magatartása már évek óta állandó témája a politikai diskurzusnak Magyarországon. A kormányfő előszeretettel választja a parlamenti formátumot, ahol a kormánytöbbség támogatása és az ellenzékkel való korlátozott interakciók jellemzik a kommunikációját. Ez a stratégia lehetővé teszi számára, hogy kerülje a közvetlen szembesítéseket és az esetleges nyilvános „összecsapásokat” politikai ellenfeleivel.

Egy nyílt politikai vita a választási kampányok szerves része a legtöbb demokratikus országban, ahol a jelöltek közvetlenül konfrontálódhatnak egymással a polgárok előtt. Orbán Viktor, aki 2010 óta miniszterelnökként vezeti Magyarországot, azonban már régóta nem mutat hajlandóságot arra, hogy nyílt vitában szembesüljön kihívóival.

Magyar Péter mostani kritikája tehát egy újabb lépés abba az irányba, hogy nyomást gyakoroljon a miniszterelnökre, és elérje a politikai viták visszatérését a magyar közéletbe. Az, hogy ez mennyire lesz hatékony, és hogy Orbán Viktor a következő választások során változtat-e ezen a hozzáállásán, még kérdéses. A vita elmaradása mindenesetre tovább növeli a politikai feszültséget az ellenzék és a kormány között.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top