Politika

Határon túli lelkészeknek vásárolt szolgálati autókat a magyar kormány

Határon túli lelkészeknek vásárolt szolgálati autókat a magyar kormány


A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) határon túli szolgálatban álló lelkészei csütörtökön vehették át a magyar kormány támogatásával beszerzett szolgálati autókat Nagyváradon. A Maszol.ro erdélyi hírportál beszámolója szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium által biztosított hét gépkocsi segíteni fogja a kis lélekszámú, szórványtelepüléseken élő hívek istentiszteleti szállítását és a lelkészek közlekedését.

A járművek átadására Kiss-Parciu Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára került sor, aki hangsúlyozta, hogy ezek az autók nem csupán közlekedési eszközök, hanem a magyar identitás és kultúra megőrzésének is hozzájárulnak. A gépkocsik elosztása szerint Temes, Arad és Bihar megyébe két-két autó, míg Máramaros megyébe egy jármű került.


A beszámoló szerint Bogdán Szabolcs János püspök hálát adott Istennek az új járművekért, melyek segítségével a szórványgondozás hatékonyabbá válhat. „Hatalmas űrt töltenek be” – idézte az egyházi elöljárót a hírportál. A projekt további tervezett szakaszában további hét autó vásárlását tervezik, hogy még több lelkész és gyülekezet részesülhessen segítségből.

A KREK közigazgatási előadó-tanácsosa, Farkas Zsolt elmondta, hogy az autókat a gyülekezetek szükségletei alapján osztották szét, és mindegyik jármű alkalmas arra, hogy híveket is szállítsanak az istentiszteletekre. A gépkocsik fehér vagy fekete színűek, két üzemanyagtartállyal ellátottak, és darabonként 17 ezer euróba kerültek.

A projekt célja, hogy javítsa a határon túli magyar közösségek lelkigondozási és közösségi szolgáltatásait, valamint erősítse a magyar identitást és kultúrát azokon a területeken, ahol a magyar nyelv és hagyományok megőrzése különösen fontosnak tartott feladat.


Az új szolgálati autók átadása nem csupán praktikus támogatás, hanem a határon túli magyar közösségek iránti szolidaritás megnyilvánulása is, amely a kormány és az egyház közötti együttműködés eredményeként valósulhatott meg.

Forrás:
Maszol.ro via MTI






Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top